sida

Jesper Wiklund

Jesper-Wiklund40 procent av nybyggnationen ska vara hyresrätter

I Sundbyberg är Vänsterpartiet med och styr tillsammans med Socialdemokraterna och otippade Kristdemokraterna och Centerpartiet. 35 åriga Jesper Wiklund är Vänsterpartiets gruppledare i kommunen. Han har den senaste tiden fått dra ner på salsan och fotbollen och istället fått fokusera på att uppdraget att göra Sundbyberg till en mer rättvis plats.

Vänstern sitter i majoritet! Vad har vi lyckats få igenom?
Vi ska öka nybyggnationen av bostäder och framför allt hyresrätter som är klimatsmarta! 40 procent ska vara hyresrätter, vilket är en enorm förbättring med tanke på att det knappt byggts några hyresrätter i kommunen de senaste åren.

Kring vinster i välfärden har vi inte samsyn med de andra partierna men kom överens om att fokusera på kvalitén. Till exempel har vi sett till att istället för att de äldre ska få en viss insats beviljad, som till exempel tvätta gardiner, ska de få en timme och välja vad de vill göra med den tiden, ta en promenad, ta en fika eller få gardinen tvättad. Valfrihet handlar inte om att välja mellan företag A och B utan att få välja vad man ska göra med sin tid.

Vi har också beslutat om gratis frukost till eleverna i grundskolan. Som det ser ut idag äter inte 15 procent av eleverna frukost hemma. Eleverna som inte äter frukost på morgonen har mycket svårare att koncentrera sig eller ens komma till skolan.

Hur gick det till när vi började styra tillsammans med Kristdemokraterna?
Vänsterpartiets ingång i förhandlingarna efter valet var att vi vill få genomslag för vår politik. Vi trodde inte att KD och Centern skulle gå med på något men när vi pratade med dem visade det sig att de var rätt lyhörda.

Vi hade framför allt samsyn kring att hjälpa de mest utsatta och stötta dem. Det handlar om att hjälpa missbrukare att komma ifrån sitt missbruk och med värdigt boende.

Vi ville köra tillsammans med MP och S, men S vägrade samarbeta med MP på grund av tidigare konflikter. Då försökte sossarna gå höger ut, men tack vare att vi fick gå med har vi fått en politik som inte är vänster, men mer vänster om de skulle kört med FP.

Ja, till exempel MP har till gått ihop sig med SD, M och FP och tillsammans sett till att allmännyttan ska uppdras att omvandla hyresrätter till bostadsrätter i Hallonbergen och senare i resten av kommunen!

Åh nej!
Jo, men det kan man bara göra om de boende är villiga att köpa, men det kommer man förmodligen att göra till marknadspris. Vänsterpartiets uppgift är att verka för att det blir fler hyresrätter och inte färre, därför kommer vi i kommunen och ute på gatorna prata med människor om fördelen med fler hyresrätter.

Varför blev du engagerad i Vänsterpartiet?
Jag gick med i Ung Vänster i samband med EU-valet 94. Det var nej till EU som engagerade mig i första hand. Sen blev det antirasistiska arbetet som var det viktigaste. Uppväxten på 90-talet med skinnskallar uppe i Täby visar på hur galet det blir när man inte står upp mot rasismen från början.

Men nu är du gruppledare och är med och styr, hur känns det?
Skitläskit! Men också väldigt kul. Helt plötsligt är det inte bara min kalender att ha koll på utan också andras. Nu när vi är med i majoritet räcker det inte med att vara smart på nämndmötena utan vi måste också påverka politiken innan de kommer till nämnderna.

Intervju: Seluah Alsaati

Dela den här sidan:

Kopiera länk