Ledare

Vi vill inte ha blommor!

Internationella kvinnodagen 8 mars är inte något vi “firar”.
Det är inte en dag när män ska “gratulera” eller ge blommor till kvinnor.
För gratulera till vad? Att vi tjänar mindre, mår sämre, har mindre makt och inflytande? Att vi blir trakasserade, våldtagna, misshandlade och mördade? Det är en dag som existerar av absolut nödvändighet, för att uppmärksamma de orättvisor som förekommer över hela världen och som drabbar kvinnor. Den senaste tiden har kvinnofrid debatterats flitigt och det är i grunden bra. Problemen uppstår när man debatterar utifrån en rasistisk utgångspunkt och det är vad som hänt nu.

För ett par år sedan startades twittertaggen ‪#‎mörkertalet‬ för att uppmärksamma att alla offer för sexuellt våld inte syns i statistiken. Genast var rasister där och tyckte att kvinnor inte ska gnälla så mycket. De hånade och försökte tysta. De tyckte, milt uttryckt, att detta inte är en prioriterad fråga. Nu kan de plötsligt se problemet men de gör det helt utifrån sin egen problemformulering, som är både snäv och kategorisk.

När rasister pratar om våld mot kvinnor är det alltid utifrån en föreställning om att våldet är kulturellt betingat, att vi i Sverige är relativt jämställda ser de som ett tecken på att vår “kultur” är särskilt “kvinnovänlig”.
I själva verket handlar det mycket lite om “kultur”. Det handlar till största delen om demokrati och respekt för mänskliga rättigheter. Kvinnors ställning är alltid som starkast i en sekulär demokrati. De värderingar som är grundläggande i ett sådant samhälle gynnar kvinnor.

Det handlar också om ekonomisk trygghet, oberoende och självständighet. Om kvinnor kan försörja sig själva och det finns ett starkt generellt välfärdssystem så är kvinnor säkrare, de kan göra sina egna livsval och deras position i samhället är starkare.

För inte ens 100 år sedan fick kvinnor i Sverige rösträtt. Det berodde inte på att män helt plötsligt insåg att kvinnor var lika mycket värda utan på att kvinnor kämpade sig till sina demokratiska rättigheter. Varje seger för kvinnors rättigheter är en seger för demokratin.

Patriarkatet existerar globalt och oberoende av styrelseskick men försvagas av en stark demokrati och respekt för de mänskliga rättigheterna. Därför är inte nazister och fascister trovärdiga som kvinnors förkämpar. Kvinnor skulle ha allt att förlora i deras vision om hur ett samhälle ska se ut. Det är egentligen en fråga om människosyn.
Av denna anledning är frågan om mäns våld mot kvinnor inte bara en fråga om brott och straff; den är större än så.
Givetvis kan vi inte nöja oss med vad vi så här långt har uppnått, vi har en bra bit kvar innan vi uppnår jämlikhet inom en rad områden och här måste vi arbeta mycket mer offensivt både när det gäller exempelvis arbetsvillkor, löner, normkritik och att stödja kvinnor som är utsatta på olika sätt.

Därför är 8 mars är en viktig dag. Det är dagen då vi över hela världen gör gemensam sak mot patriarkatet och för demokrati och mänskliga rättigheter.

Barbro Sörman, ordförande Vänsterpartiet Storstockholm

Dela den här sidan:

Kopiera länk