Distriktsårskonferens 2015

Barbro Sörman: Vi ska fråga orten

Vänsterpartiet Storstockholms distriktsårskonferens 2015 är nu avslutad. En ny Distriktsstyrelse är vald för att verkställa den fastställda verksamhetsplanen och genomföra ytterligare beslut efter behandling av närmare 100 motioner. Utmaningarna är många, men förutsättningarna mycket goda. Den rekordstora medlemstillströmningen gör att Vänsterpartiet nu organiserar nära 5000 medlemmar i 48 aktiva föreningar över hela Stockholms län.

Valda till Distriktsstyrelse för verksamhetsåren 2015-2016

Ordförande
Barbro Sörman, Nacka

Ordinarie ledamöter
Leo Ahmed, Kista
Kerstin Amelin, Botkyrka
Feline Flodin, Kommunalvänstern
Freddy Grip, Västra Södermalm
Tobias Johansson, Vita Bergen
Pia Ortiz Venegas, Salem
Gunilla Roxby Cromvall, Älvsjö-Hägersten
Zackarias Zouhir, Enskede.

Ersättare
Kajsa Bysell, Hotell- och Restaurangvänstern
Elena Karlström, Hammarby-Skarpnäck
Mats Einarsson, Botkyrka.

 

Barbro Sörmans avslutningstal på Vänsterpartiet Storstockholms distriktsårskonferens 2015
ABF-Huset, Sveavägen 41, Z-Salen

Kamrater

Vi har två spännande år framför oss. Vi ska nu tillsammans vrida storstockholmsdistriktet i en ännu mer socialistisk, feministisk och antirasistisk riktning.

Tillsammans är nyckelordet det här sammanhanget. Enade vi stå, söndrade vi falla, brukar man säga. Utan varandra har vi ingen kraft och ingen tyngd bakom våra ord och handlingar

Vi har vuxit enormt de senaste åren, både i antal medlemmar och i inflytande. Under förra året genomförde vi två valrörelser. Vi delade flygblad, pratade med väljare, deltog i debatter, var aktiva på sociala medier och tusen andra saker. I valet gick vi fram i nästan samtliga kommuner i distriktet även om riksresultatet inte blev vad vi önskade och förväntade oss.

Det visar att vi har en fantastisk potential, ju fler vi är desto lättare är det att nå ut med våra åsikter och vår politik. Vi är många som kan bidra med våra berättelser om varför vi är socialister, feminister och antirasister. Vi har berättelsen om de äldre som är fattigpensionärer efter ett helt livs slit. Vi har berättelsen om vardagsrasismen och den strukturella rasismen. Vi har berättelsen om våldtäktskulturen och kvinnohatet. Vi har berättelsen om de osäkra anställningsvillkoren. Vi har berättelsen om de ojämnt fördelade ekonomiska resurserna och maktstrukturerna som alltid missgynnar dem som alltid har missgynnats. Vi ska berätta våra historier, berätta om vad vi sett och upplevt.

Vi kan det här samhället och vi förstår hur allt hänger ihop och det är viktigt att tillföra det perspektivet i en politisk debatt som mer handlar om att få och behålla makten än att ge människor hopp och framtidstro. Men för oss räcker det inte att berätta om våra åsikter och våra perspektiv. Vi ska också lyssna på vad medborgarna tycker. Vi ska gå ut i våra lokalsamhällen och fråga vad som är bra och vad som kan förbättras och dra våra slutsatser av det. Vi ska fråga orten.

Det finns mycket att göra och mycket som oroar. Vi ser hur ett rasistiskt parti får sätta agendan och påverka även andra partiers ställningstaganden. Vi ser hur kvinnors rättigheter ifrågasätts, ute i Europa och här i Sverige. Vi ser hur regeringen fegar i viktiga frågor och vi kanske måste fråga oss hur länge vi kan stötta dem. Samtidigt går vänstern framåt i flera länder i Europa och det blir intressant att följa och lära av den utvecklingen.

Det finns en kinesisk förbannelse som lyder: “Må du leva i intressanta tider” och det är precis vad vi gör nu oavsett om vi ser det som en förbannelse eller en välsignelse för Ur kaos kan utveckling ske. Ur stora orättvisor kan en kamp för rättvisa födas. Ur hopplöshet kan styrka växa. Och vi finns här för att föra den kampen. Vi som tillsammans utgör det bästa distriktet i det bästa partiet.

Kamrater. Som nyvald ordförande kan jag inte säga annat än att jag är stolt, ödmjuk och otroligt taggad inför att få vara med och forma den närmaste framtiden för Vänsterpartiet Storstockholm.

Kopiera länk