Ledare

Förtroendet för vårt rättssystem bygger på att det faktiskt skyddar oss

Förra veckan nåddes vi av en chockerande nyhet – ännu en man har blivit friad från åtal om våldtäkt där kvinnan gång på gång sagt nej. Det blir tyvärr allt mer uppenbart att Sverige har ett domstolsväsende som lämnar oss kvinnor i sticket samtidigt som männen får frikort att bete sig i stort sätt hur de vill. Vänsterpartiet vill ha en rättsstat att lita på och som står upp för kvinnor som blivit utsatta, för att det ska bli verklighet behöver landets domare genomgå obligatorisk utbildning i mäns våld mot kvinnor.

De flesta av oss förstår det uppenbara. Nej betyder nej. Nej betyder inte kanske. Och nej betyder definitivt inte ja. Sen barnsben har våra mammor lärt oss att om det händer oss något vi inte är med på så ska vi säga nej. Om du säger ifrån och han ändå fortsätter så gör han det mot din vilja. Det kallas för våldtäkt.

Vad är då den friade mannens story? Jo, att han trodde att hon var med på det. Sättet hon sade nej på var inget annat än ”en del av sexet”. Det här resonemanget köper alltså domaren i Lunds tingsrätt. Att det är så vi skulle ha sex nuförtiden. Tjejer säger att de inte vill men egentligen vill de ändå. Det är en del av leken, att spela svår. Och alla vet ju att den som är med i leken får leken tåla.

Men ärligt talat, vilka är egentligen killarna som tror att nej betyder ja? Jag själv har inte träffat en enda. Alla de som har fått ett nej av mig har fattat vad det betyder och slutat. Den enda kille som ändå fortsatte gjorde det aktivt mot min vilja.

Alla har vi sex på olika sätt. Men den som påstår att det är normalt att tjejer som säger nej egentligen menar ja har inte särskilt bra koll på sin egen samtid. Det gäller tyvärr domaren vid Lunds tingsrätt. Och han är inte ensam, den senaste tiden har vi fått alltför många rapporter om män som undkommit fällande våldtäktsdomar. Det har blivit allt tydligare att det svenska rättsväsendet går i otakt med samhällets allmänna rättsuppfattning.

Vänsterpartiet arbetar för att det ska införas en samtyckeslagstiftning som sätter frivilligheten i centrum. Med en sådan lagstiftning hade det i detta fall blivit svårare att bortse från alla de nej som kvinnan sade.

Men vi behöver även göra något åt de domare vi har i Sverige idag. Om vi ska fortsätta ha förtroende för vårt rättssystem behöver någonting hända. Det är inte okej att vi har domare som ger frikort till män att bete sig hur som helst mot kvinnor på.

Domare och nämndemän tillhör några av de viktigaste parterna i rättskedjan som säkrar en rättssäker rättsprocess för kvinnor som blivit utsatta för våld. Domstolsverket arrangerar utbildningar om mäns våld mot kvinnor, men endast en liten del av domarna tar del av dessa tillfällen. Kanske är det så att de som särkskilt behöver det undviker att gå. Därför kräver vi i Vänsterpartiet att det ska införas genusundervisning för domare som är obligatorisk.

Sådan utbildning och en stärkt lagstiftning som kräver samtycke måste omedelbart genomföras. Men vi måste också se till att fler ges möjlighet att förstå sitt värde, kan sina rättigheter och dessutom kan försvara sig i en farlig situation. Därför är det också nödvändigt att utbildning i feministiskt självförsvar erbjuds på alla skolor.

Vi tänker inte vänta längre. Varje övergrepp är ett för mycket. Nu kräver vi förändring. Nu slår vi tillbaka.

Seluah Alsaati
ordförande Vänsterpartiet Storstockholm

 

På lördag den 18 januari arrangeras en manifestation mot sexuellt våld – för samtycke på Medborgarplatsen, på Södermalm, kl. 13.00-14.00.
Klicka här för mer information. 

Dela den här sidan:

Kopiera länk