Nyheter

Feministisk flashmob för att stoppa våldet mot kvinnor

Idag måndag är det Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. Det uppmärksammade Vänsterpartiet uppmärksammat genom att arrangera en feministisk flashmob på Stockholms Centralstation klockan 09.00. 

–  Vi är många kvinnor som blivit drabbade av mäns våld mot oss. I det går ingen oberörd. Det får vara nog nu. Vi samlades för att visa att vår feminism kan stoppa våldet, Seluah Alsaati, ordförande Vänsterpartiet Storstockholm.

En flashmob är när en grupp människor plötsligt samlas på en offentlig plats och där gör någonting oväntat en kort period och sen skingras direkt efter. Det vi gjorde var att ställa oss i en rad i Centralstationen och gjorde vågen fram och tillbaka. Syftet med aktiviteten var att skapa uppmärksamhet kring Internationella dagen mot avskaffandet av våld mot kvinnor som infördes av FN år 1999.

Vänsterpartiet vill:

– Stärk kvinnojourerna! Vi vill införa ett statligt grundstöd till kvinnojourerna. I dag ser förutsättningarna för kvinnojourerna väldigt olika ut i olika kommuner. I värsta fall tvingas de hela tiden söka tillfälliga projektpengar för att kunna bedriva sin verksamhet för utsatta kvinnor och deras barn.

– Tala om våldet! Vi vill genomföra en nationell kampanj där fakta om mäns våld mot kvinnor lyfts fram. Syftet ska vara att lyfta frågan i debatten (igen) och att få allmänheten engagerad.

– En våldtäkt är en våldtäkt! Vi vill ändra lagstiftningen om våldtäkt så att kravet på att gärningsmannen ska ha använt tvång tas bort. Vi vill att lagen ska baseras på samtycke.

Seluah Alsaati
Ordförande Vänsterpartiet Storstockholm
076 236 99 87 eller [email protected]

 

Hör intervjun med Seluah Alsaati i P4 Radio Stockholm Morgon.

Se klipp från flashmoben på Centralstationen i början av ABC:s sändning.

Dela den här sidan:

Kopiera länk