Nyheter

Efter sju förlorade år för jämställdheten – Det behövs en ny feministisk våg

Det är kvinnor som har fått betala mest för alliansregeringens politik. Med osäkra jobb och med sämre hälsa. Tiden är därför inne för en ny våg av feminism. Idag startar Vänsterpartiet kampanjen ”Den nya feministiska vågen”.
– Nu utmanar vi de andra partierna. Vänsterpartiet tänker göra feminismen till en huvudfråga inför valet 2014, säger Jonas Sjöstedt, partiordförande, Vänsterpartiet.
– Vi vet att jämställdhet är en fråga som brukar försvinna från den politiska debatten om man inte aktivt driver den. Vi har inte råd att vänta på att jämställdheten ska infinna sig i någon avlägsen framtid, säger Rossana Dinamarca, feministisk talesperson.

Vänsterpartiet driver rätt till heltid inom offentlig sektor, delad föräldraförsäkring, ett statligt grundstöd till kvinnojourerna. Och vi satsar 40 miljarder till kommunerna för att skapa välfärd och jobb.
– Det är vi som startar den nya feministiska vågen. Det går att lita på att Vänsterpartiet kommer driva de här frågorna hårdast av alla. Vill du se en förändring i den förda politiken är det vi som står för den, säger Rossana Dinamarca.

Idag diskuterar Jonas Sjöstedt och Rossana Dinamarca Vänsterpartiet och feminismen, på en pressträff, och berättar om den nya kampanjen.

Plats: Teater Tribunalen, Hornsgatan 92

Tid: Kl 15.00

För mer information:
Rossana Dinamarca, feministisk talesperson,Vänsterpartiet: 070-254 24 15
Vänsterpartiets presstjänst: 070-620 00 64


Här har det publicerats en debattartikel av Jonas Sjöstedt och Rossana Dinamarca.

Här har det skrivits om feministiska vågen i Feministiskt Perpektiv.

 

POLITISKA PRIORITERINGAR I DEN FEMINISTISKA VÅGEN

Kampanjmaterialet är indelat i fyra huvudområden.

Feminism stoppar våldet
Samtycke – ändrad lagstiftning vid sexualbrott. Stärk kvinnojourerna – bland annat statligt grundstöd. Tala om våldet – kampanj med fakta och debatt om mäns våld mot kvinnor.

Feminism ger makt över livet
Höj kvinnors löner med hjälp av lönekartläggningar, konkreta lönehöjningar, bättre arbetsvillkor. Individualiserad föräldraförsäkring. Rätt till heltid. Rätt att jobba och åldras med värdighet – stöd till anhörigvård och fler anställda inom äldreomsorgen.

Feminism ger lika fri och rättigheter till alla barn
Stärk ensamföräldrarna bland annat genom att höja underhållsstödet, handlingsplan barnfattigdom. Rätt till barnomsorg, förskola och nattis, genuspedagogik.

Feminism räddar liv
Förlossningsvården – bland annat one to one care. Akutmottagningar/team för våldtagna. Psykisk ohälsa – stärk ungdomsmottagningarna med bland annat genus- och hbtq-kompetens. Feministiskt självförsvar.

 

Efter presseventet där kampanjen presenteras så uppdateras denna sida.

Dela den här sidan:

Kopiera länk