Nyheter

Visioner och idéer istället för trängseln i mitten

Sjöstedt-reinfeldt-pldebatt2-760x443Medan många andra partier försöker kopiera varandra vågar Vänsterpartiet vara tydliga. Det var budskapet från Jonas Sjöstedt i riksdagens partiledardebatt igår.

Medan många andra partier försöker kopiera varandra vågar Vänsterpartiet vara tydliga. Det var budskapet från Jonas Sjöstedt i riksdagens partiledardebatt igår.

För att vinna de så kallade mittenväljarna försöker många partier att kopiera sina motståndare, det som brukar kallas triangulering. Jonas Sjöstedt kritiserade att Socialdemokraterna inte vill ändra på jobbskatteavdraget och att Moderaterna kallar sig arbetarparti.

– Vad händer i en politisk debatt där alla samlas i mitten? Då fokuseras politiken på de så kallade mittenväljarna som redan har det ganska bra. Det blir inte mycket utrymme för den som är sjukskriven och det är få som lyfter situationen för ensamma föräldrar. Då passar det inte in att diskutera omfördelning av makt och rikedom så att vi får ett jämlikare samhälle. Kan vi hålla på med en ekonomisk tillväxt som bygger på ständigt ökad materiell konsumtion? Den frågan måste få plats i debatten. Vänsterpartiet ställer inte upp i det här svenska mästerskapet i triangulering.

Jonas Sjöstedt fortsatte:

– Vår vänsterpolitik skulle innebära att inkomstklyftorna minskar. När de minskar mellan fattig och rik så minskar de också mellan kvinnor och män eftersom det hänger ihop. En politik för rättvisa är också en feministisk politik.

Jonas Sjöstedt lyfte bland annat fram Vänsterpartiets satsningar på ensamstående föräldrar. Det handlar om högre underhållsstöd, rätt till barnomsorg på obekväm arbetstid och mer resurser till förskola och fritids.

Han menade också att det är orimligt att som Moderaterna kalla sig arbetarparti, när de förstör a-kassan och stärker arbetsgivarnas makt på de anställdas bekostnad.

Fick vi några tydliga besked från de andra partierna idag?

– Mycket var utslätat, men även icke-besked kan vara intressanta.  Jag tänker på när Reinfeldt försökte svara på min fråga om de har fått några bidrag från dem som tjänar på privatiseringarna i välfärden. Han försökte komma undan med att Moderaterna inte tar emot några bidrag från juridiska personer. Men han vägrade säga något om de stiftelser som är knutna till partiet. Inte heller sa han något om bidrag från enskilda personer kopplade till riskkapitalbolag och välfärdsföretag. Det är uppenbart att han inte vill ge väljarna klarhet i den här frågan.

 

Bli medlem i Vänsterpartiet här.

Dela den här sidan:

Kopiera länk