1 maj

1:a maj-aktuella ANAYE intervjuas av Vänsteraktuellt

anayeNu är det bara dagar kvar till årets 1:a maj. Vänsteraktuellt har träffat årets 1:a maj-underhållning, ANAYE, för att prata feminism och musik.
ANAYE är en hiphopduo bestående av Alexandra Shanahan och Amber Rosie Watts. Båda har pluggat Musikproduktion på Rytmus Musikgymnasium.

Nu är det bara dagar kvar till årets 1:a maj. Vänsteraktuellt har träffat årets 1:a maj-underhållning, ANAYE, för att prata feminism och musik.
ANAYE är en hiphopduo bestående av Alexandra Shanahan och Amber Rosie Watts. Båda har pluggat Musikproduktion på Rytmus Musikgymnasium.

Det hela började med radiokanalen Metropols tävling ”Stockholms nästa stora artist”. Tävlingen gick ut på att man skulle skriva text och melodi till ett beat som Salazar Brothers (Masse och Salla) hade gjort. Alexandra och Amber deltog ihop med en annan tjej och vann tävlingen.

Hur kom det sig att ni fortsatte göra musik ihop?
– Vi båda har hållt på en del med hiphop innan, jag (Amber) lite mer än vad Alex gjorde från början. Vi tröttnade på den snubbiga kulturen  inom hiphopvärlden. Både i text och framställning av själva artisterna och hur man blir bemött när man kom som tjej och skulle vara med på låtar. Man blev liksom reducerad till ”tjej” och till sitt kön. Man fick höra att man var bra för att vara tjej, och då tröttnade man ju på att göra grejer ihop med dom. Då blev det mycket skönare att vi gjorde vår grej. Vi tar varandra seriöst på ett annat sätt.

– Det är inte bara inom hiphopen, utan det är ju väldigt mycket i musikbranschen som är väldigt snubbigt. Man vill ju inte ta på sig en offerkofta, men man får ju möta mycket sånt att ”jaha har du verkligen gjort allt det här själv?”, ”ja du var ju faktiskt bra för att va brud”, ”gud va duktig du är”. Då blir man ganska trött till slut.

– Vi gör skriver väldigt mycket text som är feministisktinfluerade. Vi vill ta hiphopen för va den är nu och vända lite på det på något sätt. Göra den på våra villkor.

Ni släpper snart ett mixtape…
– Pussy Palace är namnet på vårt mixtape som kommer släppas 26:e april. Anledningen till att vi valde namnet är lite genomgående i vår musik. Att vi just säger mycket pussy i våra låtar. precis som alla andra rappare brukar göra. Men vi vill få ut det i en mer positivt kontext. Ta bort det här negativa som inom hiphopen brukar associerars med pussy och kvinnlighet. Istället för att det ska vara sexuellt och negativt vill vi göra om ordet till att liknas vid ordet ”stake” på svenska. ”Det är pussy i det” det är  något bra.

Varför ska ni spela på 1maj?
– Det är så att jag har sen några år tillbaka varit aktivt i Ung Vänster. Jag tror att  den musiken vi gör passar väldigt bra in i det sammanhanget, så vi fick den fina chansen att spela några låtar från vårat mixtape, avslutar Amber.

Vid sidan av ANAYE har doun även jobbat för SVT där dom gjorde trailer- och vinjettmusik för fotbolls-VM. Dom jobbar även som DJ´s och har hiphop-klubbar.

Här hittar du ANAYE på nätet
https://soundcloud.com/anayesthlm
http://www.facebook.com/anayesthlm
http://anaye.bandcamp.com/album/pu-y-palace <— DEN NYA MIXTAPEN!

Foto: Ina Nederdal

 

 

Kopiera länk