Klimathotet är vår generations ödesfråga

Följande text skrev jag kvällen innan jag och ett tusental andra klimataktivister gav oss iväg för att blockera ett järnvägsspår som förser ett kolkraftverk med kol. Efter vår aktion var färdig så fick vi höra att vår aktion tillsammans med andras aktioner hade bidragit till att det smutsigaste kolkraftverket i Tyskland fick minska sin produktion med 40 procent i 20 timmar! Ung Vänster drog ett stort lass i att anordna bussresor ner i år. Tack för det! Självklart åker vi ner igen nästa år!
 
”Jag sitter nu i ett klimatläger i Tyskland och käkar mat med andra partikamrater från Malmö och Stockholm och kamrater från Ung Vänster och hundratals andra klimataktivister. I morgon ska vi vandra till ett järvägsspår där kol transporteras till ett kraftverk. Vi kommer försöka att förhindra att den största utsläpparen av koldioxid i Europa ostört fortsätter att förstöra klimatet framför ögonen på oss. Vi tycker vår gemensamma framtid är viktigare är fossilkapitalets vinster.
 
Vi är en del av en stor massaktion i civil olydnad som heter Ende Gelände där flera tusentals aktivister deltar. 2015 och 2016 genomfördes lyckade aktioner som innebar att verksamheten fick avbryta. Förra årets aktioner hände under den tiden då regeringen inte ville ta sitt ansvar för Vattenfalls brunkol. I år hoppas vi att återupprepa föregående års lyckade aktioner. Och vi har redan lyckats! En grupp av hundratals aktivister blockerade tidigare idag ett järnvägsspår vilket innebar att produktionen i kolkraftverket minskade med en tredjedel enligt uppgift.
 
Vi från Vänsterpartiet och Ung vänster är socialister och är grundade i arbetarrörelsen. Arbetarrörelsen är som starkast när den visar vägen själv och har självförtroende. Civil olydnad är en viktig del av vår historia och har använts flitigt i vår kamp.
 
Klimathotet är vår generations ödesfråga. Redan nu märker vi av effekterna av klimatförändringarna. Flera år nu har slagit värmerekord och vissa år även utan El Niño. Glaciärerna smälter, det blir extremtorka och översvämningar. Vi i Väst är inte de som drabbas hårdast. De som drabbas hårdast är de som bidragit minst till utsläppen. Klimaträttvisa är att erkänna att vi som har bidragit till den här situationen har ett större ansvar att fixa problemet.
 
Parisavtalets mål, om att vi helst inte ska öka jordens medeltemperatur med mer än 1,5 grader och absolut inte mer än 2 grader, ser ut att vara svåra att hålla om vi ser till hur lite utsläppen minskar.
 
Jag hoppas att vi under de här dagarna kommer hindra fossilföretaget RWE att bedriva sin klimatskadliga verksamhet och att det kommer bli tydligt för alla att fossilindustrin inte är en bra industri att investera i. Jag hoppas också att våra aktioner kommer skapa engagemang och ge framtidstro till alla som har klimatångest och är hopplösa.
 
Vi är många! Vi är starka – tillsammans 
 
Samuel Skånberg, ersättare i Distriksstyrelsen 2017-08-25″
Kopiera länk