Vänsterpartiet spelar roll! 

Sommaren är över och den politiska höstterminen står för dörren. Det är dags att sammanfatta några av sommarens händelser och blicka framåt.

Vi behöver också särskilt påminna oss om hur viktiga vi är i Vänsterpartiet. Det är faktiskt bara vi som står upp för välfärden, för rättvisa och jämlikhet. Det är bara vi som konsekvent står upp för alla människors lika värde, i Sverige, Ukraina och i Palestina.  

Vi är med och styr i både vår vackra huvudstad och många av de kringliggande kommunerna. På de platserna och i regionen ska vi förhandla om budgetar under hösten. Då är det vi som står upp för mer resurser till förskolan. För bättre arbetsvillkor i vården. För en välfärd som man kan lita på. Det är vi som lyfter det självklara, att om pengarna inte räcker till så måste vi höja skatten. Vare sig Sossarna, Miljöpartiet och i synnerhet inte Centerpartiet klarar av att driva vänsterpolitik utan oss.  

Men det är heller inte självklart att vi ska vara med och styra. När Centern i Järfälla innan sommaren lade förslag som gjorde det svårare för låginkomsttagare att få bostad så var det droppen. Vänsterpartiet Järfälla valde att fälla mittenstyret som vi tidigare varit stödparti till. För att få vårt stöd så behöver man följa ingångna avtal och politiken måste gå åt rätt håll.  

     Vill man ha en annan politisk inriktning

så är det oss man måste rösta på.

Vill man ha en annan politisk inriktning så är det oss man måste rösta på. Det blev också tydligt i Norrtälje där högerstyret sprack innan sommaren. Nu står det klart att ett nytt mittenstyre bildas med Vänsterpartiet som vågmästare. För att släppa fram styret så har vi förhandlat om 99 punkter och vi har bland annat fått igenom avgiftsfri kulturskola, mindre barngrupper i förskolan och gratis inträde i kommunens konsthall. Gång på gång blir det tydligt – Vänsterpartiet gör skillnad. 

Samtidigt som kommunpolitiken har bjudit på ovanligt mycket dramatik under sommaren så fortsätter regeringen bidra med det tragikomiska. De har bland annat bjudit till pressträff där de skryter om att Sverige har nettoutvandring – varför det nu skulle vara något att jubla över att Sverige inte längre är ett land folk vill flytta till. Tidögänget gick också gått ut med att Sverige ska bygga ny kärnkraft för 400 miljarder – vilket ska bekostas av fördelaktiga statliga lån och högre elpriser. Samtidigt som marknaden ska lösa alla andra problem så ska just kärnkraften lösas med socialism och resultatet blir inte billigare el utan dyrare? Det är upp och ner. 

Det är dock extremt viktigt att inte i detta läge tänka att regeringen faller på eget grepp. Trots att de har värdelösa opinionssiffror så vet vi att de har starka krafter och enorma resurser på sin sida. När nu halva mandatperioden har gått så behöver vi börja växla upp. Det har bevisats om och om igen – det är bara en röst på Vänsterpartiet som garanterat leder till en annan politisk inriktning. När vi är med och styr gör vi skillnad på riktigt. Det behöver vi berätta om för alla som orkar lyssna. Vi behöver skrika det från trädtopparna. Alla förtjänar att veta att Vänsterpartiet spelar roll. 

August Flensburg, distriktsordförande Vänsterpartiet Storstockholm

Kopiera länk