Folkhälsan och klassamhället
Nästan alla politiska beslut som fattas påverkar folkhälsan. Det är precis det som det nystartade Folkhälsopolitiska nätverket fokuserar sin energi på. Nämligen en politisk kamp för att öka jämlikheten i vårt samhälle.
– För att minska ojämlikheten i samhället så är det helt avgörande att förbättra folkhälsan. Det Folkhälsopolitiska nätverket arbetar med kunskapshöjande och utåtriktade opinionsbildande aktiviteter som studiecirklar, föreläsningar och evenemang för att sätta folkhälsofrågorna på dagordningen, berättar Sandra Lindström.
Sandra är en av initiativtagarna och kontaktperson för det Folkhälsopolitiska nätverket.
– Nätverket blev till utifrån ett arrangemang som anordnades om ofrivillig ensamhet och sen insåg vi att det fanns så mycket vi ville göra att vi ville fortsätta arbeta vidare tillsammans. Till exempel skrev vi en motion till kongressen men den behandlades aldrig eftersom kongressen blev nedbantad.
De har startat en arbetsgrupp som tillsammans organiserar träffarna. Nästa träff planeras i april, någon gång efter distriktsårskonferensen. Nätverket är nytt och jobbar på att bestämma närmare hur nätverkets verksamhet ska se ut framöver. Men redan nu finns det en hel del som är klart.
– Vi har två mål inför valet: 1. Ta fram ett folkhälsopolitiskt program för Stockholmsregionen, det vill säga kommunerna och regionen, med fokus på runt 10 kärnfrågor. 2. Att hitta sätt att driva folkhälsopolitiska frågor i kommuner och även i regionen. Till exempel genom att skriva motioner och insändare, säger Sandra.
Folkhälsa är mycket bredare än bara vård och kan ju likaväl handla om att ha spontanidrottsplatser, att minska fallolyckor bland äldre och att skapa en fungerande skola så att elever inte blir hemmasittande.
– Det finns MYCKET man vill förändra vad gäller sjukvården i Stockholm, men för att inte överlappa direkt med det som regiongruppen ägnar sig åt har vi också sagt att vi vill hålla åtminstone en stor del av fokuset i nätverket på förebyggande och hälsofrämjande åtgärder.
En viktig faktor i dessa tider är att försöka hitta en liten gnutta hopp. Att pandemin kommer att ta slut. Att det är möjligt att byta majoritet i Regionen i nästa val. Att du kan gå med i det Folkhälsopolitiska nätverket.
– Om du är nyfiken på att vara med på nästa nätverksträff lägger jag gärna till dig på vår lista så får du info om när vi träffas nästa gång! Mejla mig på [email protected]