Nyheter

Porten till Kulturarbetarvänstern

Har ni sett att branschföreningen Kulturarbetarvänstern har startat? Sven Rickström är en av initiativtagarna och jag träffar honom på en uteservering på Söder. Jag undrar varför det behövs en partiförening just för kulturarbetare?

– Jag kände att det borde finnas tillräckligt många kulturarbetare för att skapa en samlad och enad kulturfront. Jag hörde av mig till Storstockholmsdistriktet och pratade med Robert Mjörnberg i distriktsstyrelsen. Han sa jättebra, ta gärna initiativ och dra igång Kulturarbetarvänstern, berättar Sven Rickström.

Ett av syftena med en ny partiförening är att stärka partiet via distriktet och bedriva mer aktivism på gator och torg.

– Vi vill stärka Vänsterpartiet med utåtriktad verksamhet och göra kulturen till en självklar ingrediens i partiets utåtriktade verksamhet på alla nivåer. Aktivism och kultur ska vara de verktyg som tillsammans stärker vårt organisatoriska arbete. Vår förening ska vara aktiv i arbetet för ett mer jämlikt och rättvist samhälle, ett samhälle med stärkt välfärd och en progressiv klimatpolitik, säger Sven.

Samtidigt händer det saker på Kungsholmen. Ett nytt politiskt vattenhål växer fram på Kungsgatan 84.

– Snart öppnar vår nya kulturlokal Porten sina dörrar. Här kommer det finnas allt från konstutställningar till boklanseringar och politiska samtal. Det här är en mötesplats för att ses, utbyta idéer och växa som rörelse. För den kulturtörstande såväl som för aktivisten, säger Ida Kjällquist.

Kulturarbetarvänstern vill i sin tur alltså både arbeta sakpolitiskt och ha en stark ideologisk vision.

– Vi är en del i en större helhet. Vi vill samordna aktiviteter med våra partiföreningar i distriktets verksamheter och arrangemang. Ju fler aktiva desto mer kan vi göra. Varje medlem är viktig – du behövs! Säger Sven Rickström.

Det är ingen hemlighet att kulturarbetare alldeles för ofta har osäkra anställningar och dåliga villkor i sitt yrke.

– Det har varit ett problem länge att kulturarbetare inte ens har en anställning överhuvudtaget. I bästa fall har man fått en projektanställning. Jag skulle tro att 9 av 10 kulturarbetare har enskild firma vilket betyder att man är sin egen arbetsgivare. Konsekvensen blir att man inte har någon anställningstrygghet överhuvudtaget. Uppenbarligen finns det några som tjänar på alla dessa otrygga anställningarna. Vi vill ena en splittrad kultursektor i vår tids gig-ekonomi.
Kulturarbetarvänsterns mål är att finnas på gator och torg framöver.

– Vi kommer inte dela ut flygblad. Istället kommer vi stå i gathörn och spela Joe Hill-låtar med en tydlig avsändare och varför vi gör det. Häng med är vårt budskap!

Intervju av Anna Nilsson.

Vill du bli medlem i nystartade Kulturarbetarvänstern? Hör av dig till [email protected]

Läs mer om lokalen Porten här: https://www.facebook.com/porten.vansterpartiet

Kopiera länk