Aktuellt

Pride är politiskt!

Liksom många av våra högtider så är Prideveckan både ett firande av vunna segrar och en protest mot de orättvisor som kvarstår – i Sverige och i världen. De senaste årens offensiv från högernationalistiska krafter ställer detta på sin spets. I USA och flera länder i Europa är våra rättigheter under attack. Här i Sverige har vi till slut lyckats få igenom en uppdaterad könstillhörighetslag men vi ser samtidigt att ytterhögern sedan de blev regeringsunderlag har skruvat upp tonläget mot just transpersoner samtidigt som man i andra andetaget försöker pinkwasha sin främlingsfientlighet. I ett sådant läge är Stockholm Prides tema för året; “Starkare tillsammans” en bra markering. Det är bara genom solidaritet som vi kan besegra mörkrets krafter. 

När borgerliga partier som M och Kd tillåts gå i prideparaden så kan man få känslan av att det hela bara är ett jippo. Så länge de deltar i syfte att ha kvar åtminstone en air av anständighet, så låt dem komma! Vi kommer hålla dem vid deras ord. Pride är ett djupt politiskt arrangemang i en verklighet där det inte längre är självklart att du får älska vem du vill eller vara den du är. Även fast det bara är vi som konsekvent står upp för mänskliga rättigheter så är det välkommet när andra partier också gör det. 

I den yttersta högerforan låter det nämligen annorlunda. Vi ser hur de fortsätter försöka ställa hbtqi+ personer mot invandrare, hur Israels folkmord i Gaza försvaras genom att hävda att Israel är “hbtq-vänligt”. Men vi låter oss inte luras. Förutom att det naturligtvis inte är sant att högernationalister står upp för hbtqi+ personer så ställer vi inte olika grupper mot varandra. På samma sätt som vi står upp för hbtqi+ personers rättigheter i Sverige så står vi upp för palestiniernas rätt att leva fria från Israels olagliga ockupation. Det är samma kamp. Det är kampen för alla människors lika värde. 

Kom med du också i kampen – gå med Vänsterpartiet i årets prideparad!  

Mer info om vad som händer under Pride-veckan hittar du i facebookeventet här.

August Flensburg, distriktsordförande                    Vänsterpartiet Storstockholm

Kopiera länk