Ledare

Ledare – vi går från ord till handling

Så fantastiskt för hela Storstockholm och alla som har slitit i denna valrörelse – nu har moderaterna fått packa sina flyttlådor efter att ha styrt regionen i 16 år!

 

Det är en efterlängtad ideologisk seger i rätt riktning. Vänsterpartiet går in i ett samarbete med det nya styret bestående av S, C och MP och ett av våra absoluta krav har varit att akutsjukhusen ska ha mer pengar för att få mer personal och kunna ge bra vård. Vi är även med och styr i flera kommuner runt om i regionen. Därmed har vi gjort region Stockholm lite rödare och det hade aldrig varit möjligt utan alla aktivister, valanställda, sympatisörer och den breda vänsterrörelser – så tack till alla er!

Den här valrörelsen har på många sätt varit en tuff och orolig period. Krig, Natointräde, koranbränningar. Den politiska eliten säljer ut kurderna till Erdogan för att få komma in i ”Nato-värmen”. Den nyligen tillträdda högerrasistiska regeringen har lagt ned miljödepartementet och lagt in hela frågan om miljö och klimat under näringsdepartementet. ”Nu blir det krafttag kring klimatpolitiken”, säger minister Pourmokhtari (L) och tycks mena kärnkraft och tveksam energipolitik. Trots att vi står mitt i en klimatkris och en kris för den biologiska mångfalden.

Samma regering talar om angiveri av gömda flyktingar inom skolor och sjukvården och om  visitationszoner i våra förorter. Statsministern säger att han vill att svenska folket ska spara el för att minska risken för avstängning från elnätet. På flera håll i landet kommer signaler att det går åt mer mat i skolbespisningen och vi kan läsa en artikel om skolbarn i Södertälje som på fredagar försöker äta skollunch för hela helgen. Höjda mat- och elpriser gör att våra barn går hungriga. Regeringen låter svenska hushåll ta smällen för den krisande ekonomin med skenande priserna, och låter samtidigt bankerna och storföretagen gå fria.

Vi lever helt klart i en tid där allt fler människor saknar viktiga basbehov. I veckan kommer jag ställa mig bredvid Vänsterpartiet Huddinge som delar ut frukost till barn och unga innan skolstart, och partiföreningarna i Järva delar ut soppa veckan innan barnbidraget. Vi organiserar läxhjälp där det saknas och samarbetar lokalt för juridisk hjälp till skyddsbehövande. Vi lägger motionerna i kommunfullmäktige om gratis fritid och frukost i skolan.

Vi är dom som går från ord till handling och vi behövs mer än någonsin. Vårt distrikt är historiskt stort och starkt. Vi har nu uppemot 10 000 medlemmar och vi finns i hela regionen i alla kommuner. Den kollektiva empowerment som vi tillsammans utgör är den styrka vi har som förändrar samhällen. Våra ledord för den förändringen är solidaritet och medmänsklighet.

Nu finns också Fristadsfondens julinsamling ute. En fond som hjälper asylsökande som hotas av utvisning med hjälp att få sitt ärende prövat igen (se deras swishinsamling här)

Vi kommer fortsätta organisera oss i solidaritet där vi bor tillsammans med föreningar och vanligt folk. Det gäller våra barn och ungas framtid, och vi finns här för dem.

Hoppas alla får fina helgdagar!

Elena Karlström,
distriktsordförande Vänsterpartiet Storstockholm

 

 

Kopiera länk