artikel

Om suspenderingssärende i Storstockholm

Med anledning av suspenderingsärende i Vänsterpartiet Storstockholm.

Distriktsstyrelsen fattade i torsdags beslut om att uppmana Partistyrelsen att inleda en utredning om uteslutning av en medlem i Vänsterpartiet Storstockholm och att suspendera samma medlem i avvaktan på utredningen.

Partiets verkställande utskott beslutade på fredag att gå på den linjen som distriktsstyrelsen föreslagit och suspenderade denna medlem med omedelbar verkan under utredning.

Beslutet grundar sig på en längre period av konflikter i den aktuella partiföreningen och i närtid av en skrivelse från medlemmar. En av Vänsterpartiets grundvärderingar är feminism och vi anser att personen har agerat i motsats till denna. Vi ser allvarligt på anklagelserna mot personen om motarbetning som lett till att framför allt kvinnor valt att avsluta sina uppdrag. I skrivelsen beskrivs också hur personen i fråga inte respekterat demokratiska beslut genom att agera utan partiföreningens godkännande i förhandlingar i kommunen.

Efter flera år av försök att finna en lösning via dialog och samtal har vi inga fler verktyg att tillgå när konflikten fortsätter att påverka medlemmar och det politiska arbetet i kommunen. Det är svårt, och ska vara svårt, att bli utesluten ur partiet. Men vi har också ett ansvar att värna våra grundvärderingar. Det ansvaret har vi nu tagit.

Verkställande utskottet – Vänsterpartiet Storstockholm
Elena Karlström
Jesper Wiklund
Robert Mjörnberg

Kopiera länk