Nyheter

Ta tillbaka kontrollen över förlossningsvården!

Vi måste ta tillbaka förlossningsvården.

Vi vet alla att personalen går på knäna och att arbetsvillkoren är urusla, inte minst fick vi kvitto på det genom massuppsägningarna på flera stora sjukhus. För att inte tala om att de som föder har rätt att känna sig trygga inför sin förlossning.

Att stå utanför Landstingshuset vid kommunfullmäktige i höstas för att backa förlossningspersonalen berörde mig. Jag såg skyltarna om kraven som framfördes och jag tänkte att det här är ju inget som är orimligt, det måste gå att genomföra det!

I Stockholm, Sveriges rikaste region, hinner inte förlossningspersonal gå på toa eller äta på grund av arbetsbelastningen. Jag talar om all förlossningspersonal; barnmorskor, sjuksyrror och undersköterskor. Alla är viktiga för att den som föder inte ska utsättas för fara vid förlossningen. Det går inte att sätta vinstintresse framför medmänsklighet och hålla tummarna för att det ska hålla. Barnmorskornas och förlossningspersonalens krav om bland annat en barnmorska per födande är viktig att backa och jag ser det som extra viktigt att lyfta dessa frågor till 8 mars.

Vi måste arbeta för strukturella lösningar för jämlikhet och rättvisa och vi måste göra kampen konkret. Våra politiska lösningar handlar om att vården måste vara just jämlik och rättvis. Som det är idag betalar vi för att aktieägarna ska få utdelning och vi får tillbaka en svältande vård som pratar om effektivitet och struntar fullständigt i personalen eller de som föder. Det är resultatet av åratal av marknadslösningar från högerns ledning i region Stockholm.

Vår lösning är fler förlossningsplatser och så klart anständiga villkor för personalen. Det är dags att regionen tar sitt ansvar och inse att de marknadslösningar som erbjudits innebär riskfyllda förlossningar. Vi ska inte driva vården med vinstintresse och vi ska absolut inte skydda aktiebolagen. Förlossningsvården behöver fler kollegor, bättre och lön och schyssta arbetsvillkor. Stockholm är Sveriges rikaste region och tillsammans ska vi se till ändra skutan och prioritera om.

Trygga förlossningar med en barnmorska per födande och förkortad arbetstid (med bibehållen lön)! Det ska vi kräva från gator och torg på 8 mars. I Stockholm ses vi på Medborgarplatsen kl 17.00.

Det går, visst är du med?!

Läs mer om eventet HÄR:

Dela den här sidan:

Kopiera länk