Nyheter

Trygg barndom även för ortens barn

Julen är här, julkort har skrivits och lagts på brevlådan och barnen skriver önskelistor.

Samtidigt visar en rapport från Rädda barnen att Sverige sticker ut från de övriga nordiska länderna i relativ barnfattigdom. Vi ligger på 23,1 %, strax över Kosovo med sina 20,7%. Jämför med grannlandet Danmark som ligger på 13,2 %. Vi sticker ut i Norden.

Men det stannar inte där. Vi har även den största skillnaden i hela EU bland inrikes- och utrikesfödda. Barn med minst en förälder som är född utomlands löper högre risk att växa upp i socioekonomisk utsatthet. Det är hela 43,7% av barnen i den gruppen som gör det. Siffran för barn med båda föräldrarna födda i Sverige är 7,3% enligt samma rapport.

Alla barn förtjänar ett tryggt hem, mat på bordet för att orka gå till skolan för att skapa sig en framtid. Det är inte självklart i skol- och bostadssegregationens Stockholmsregion idag. Det är nått som vi sätter ord på tillsammans och kämpar för att förändra genom vår kampanj för ”trygga orter”.

Vi som förtroendevalda gör skillnad för barnen. I Haninge har Vänsterpartiets motion om kostnadsfri frukost i grundskolan gått igenom. I Skarpnäck påbörjas äntligen planer på en simhall, som vi i  Vänsterpartiet motionerade om redan 2002.

Civilsamhället är dock de stora hjältarna. Det är järvamammorna som nattvandrar och Rågsveds folkets hus som arrangerar julbord. Det är de lokala eldsjälarna i Ortens Tomtenissar som för andra året i rad helt ideellt åker runt i vår region och delar ut julklappar till barn i förorten.

I dagarna har vi även nåtts av en uppmuntrade nyhet från Chile. Vänsterkoalitionens kandidat Gabriel Boric vann presidentvalet. Det innebär att det är många som nu är ute på gatorna och firar, i Chile och i Sverige.

Året går mot sitt slut. Trots pandemin så har vi tillsammans stoppat marknadshyran och tagit ansvar för att våra väljare får inflytande i politiken. Höjt stöd från Försäkringskassan i januari och höjda garantipensioner under kommande år, tack vare våra förhandlingar med regeringen. Nu ska vi ta nästa steg och stoppar marknadsskolan och driva på för en avgiftsfri kollektivtrafik i regionen. Tack för ett år med vänstergemenskap som gör skillnad!

 

Elena Karlström, distriktsordförande

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk