Aktuellt

Sången är vårt brandtal

Visste ni att det finns en Vänsterkör i stan? Jag blev nyfiken och ville veta mer om vad som är speciellt med just en Vänsterkör? Jag frågade Samuel Scherman och Bengt-Olof Lindbergh som är samordnare för kören.

– Som i alla körer är det en kul aktivitet och en fin gemenskap. Men det som skiljer sig för oss är att vi utöver det förmedlar ett budskap och, likt andra uttryck för musik, kan vara en kampmetod, berättar Samuel.

Hur känns det att sjunga i kör? Är det till exempel när era enskilda röster växer ihop till en större enhet?

– Ja, sången blir vårt flygblad, vårt brandtal. Det blir som talkörsparollerna på demonstrationer men med annan ton och rytm. Och när vi sjunger är det en underbar känsla. Tillsammans bygger man upp något där summan är större än de enskilda bitarna för sig, fortsätter han.

Kan vem som helst vara med och sjunga?

– Ja, det är enkelt att vara med. Vi sjunger tillsammans varannan vecka. Mejla till [email protected] så skickar vi en bekräftelse inom några dagar och hör av oss så snart vi drar i gång igen. Och du behöver inte ha några tidigare erfarenheter av körsång, säger Bengt-Olof.

Men självklart arrangeras körsången på ett annorlunda sätt under pandemin.

– Nu pausar vi ett tag eftersom pandemilagen inte medger mer än 8 personer i samma lokal. Och handen på hjärtat så är det nog många som inte är bekväma att träffas såsom smittspridningen är nu. Men under höstens träffar har vi följt de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten tog fram just för körer. Att lokalerna på Kafé Marx är relativt stora var till stor hjälp att hålla avstånd till folk. Vi hade öppna fönster och tillhandahöll handsprit. De som ville kunde också vara med på distans, säger Bengt-Olof.

Det inte lätt att arrangera gemensamma aktiviteter i dessa tider. Men hur gör man om man vill vara med i Vänsterkören när restriktionerna lättar?

– Som mycket annat har vi uppehåll just nu. Men vi är mycket ivriga att dra i gång så fort läget i världen tillåter, avslutar de båda körsångarna tillsammans.

Vi hoppas att Vänsterkören snart kan sjunga vidare!

Dela den här sidan:

Kopiera länk