artikel

Jonas Sjöstedts sista 1 maj-tal

Jonas Sjöstedts sista första maj som partiledare blir i en något annorlunda tappning. På grund av smittrisken blir det inget tal framför folkmassan i Kungsträdgården i Stockholm. Istället flyttar talet till webben. 

– Det klart att det blir annorlunda i år och att det känns tråkigt att inte kunna gå tillsammans med alla fina medlemmar i tåget. Men jag tror också att vi de senaste månaderna har lärt oss att hitta gemenskap på många olika sätt. Genom Facetime-fikan med mormor på telefonen. Genom alla fina initiativ som människor runt om i landet drar igång. Och så här, i Sveriges största digitala första maj-tåg. Det är kul att se hur många som redan dragit igång aktiviteter! 

Vad kommer du att prata om i ditt tal? 
– Vi lever ju i en väldigt speciell situation just nu. Vi har äldre och personer i riskgrupper som tvingas leva isolerade under väldigt långa perioder. Det klart att det är otroligt tufft att inte få leva det liv man är van vid. Vi har många som förlorar sin trygghet när ekonomin går ner och de riskerar att förlora jobbet. Den oron har jag själv upplevt när jag jobbade i industrin och den är inte kul. 

– Det är något som jag kommer att ta upp i mitt tal. Men jag kommer också att prata om solidariteten och värmen jag ser. 

Vi ses på Jonas Sjöstedts arbetsrum i riksdagen. På väggen hänger en valaffisch om att bygga ett Botkyrka för alla. Parollen för första maj anknyter till just detta och lyder Trygga jobb,  råd att bo. Hur aktuellt är det mitt i en pandemi? 

– När en kris kommer blir det otroligt tydligt hur skört vi har byggt det här samhället. Alla med timanställningar, som plötsligt står utan inkomst för att de inte omfattas av a-kassan. Alla som nu behöver vända på slantarna för att ha råd med hyran. 

– I den situationen blir det så tydligt vilka oerhörda konsekvenser det skulle få att införa marknadshyror eller att ytterligare urholka anställningstryggheten. Därför är årets första maj-tema otroligt aktuellt. 

Han hoppas att vi så småningom ska lära oss något av krisen. 

[su_quote]Tillsammans klarar vi oss bättre i kris[/su_quote]


– I kris blir det tydligt hur mycket bättre samhället fungerar när vi äger samhällsviktiga funktioner tillsammans och kan samarbeta, istället för att förlita oss på privata bolag vars främsta intresse är att göra vinst. Det är en slutsats som jag tror att fler än Vänsterpartiet kommer att landa i.

 

1 maj på webben: FACEBOOKEVENEMANG

 

Kopiera länk