Vi kan lösa vårdkrisen!

Tänk att ett rikt land som Sverige, i en rik och växande region som Stockholm, brottas med enorma svårigheter i det viktigaste vi har – sjukvården. Vi kommer alla någon gång i livet vara beroende av hälso- och sjukvård. Sjukvården måste bara fungera.

I Stockholm krisar flera delar av sjukvårdssystemet. Media rapporterar om dygnslånga köer på akutmottagningarna som beror på en extrem vårdplatsbrist på sjukhusen. Personalen har fått nog och larmar om kaos och allvarliga missförhållanden.

– Vi kan inte fortsätta larma om vårdkriser utan att agera. Vi måste sätta press på det blågröna styret att ta ansvar och sluta med privatiseringar och nedskärningar inom vården. Det är anledningen till att jag som både undersköterska och vänsterpartist är en av initiativtagarna till protesterna som äger rum utanför regionfullmäktige nu under våren, säger Amanda Sandholm, undersköterska på SÖS.

Inom OECD är Sverige det land som har lägst andel vårdplatser per invånare. Och Stockholm är sämst i Sverige. Varför är det så? Jo, för att Alliansen, med moderaten Irene Svenonius som högsta ansvariga politiker, som styr.

Vi måste tänka om. Det har man lyckats göra i Skottland, med mycket positiva resultat. Vi vill att Stockholm går i samma riktning. Nu görs politiker till beställare som i sin tur lägger över ansvaret på tjänstemän och avtal. Sedan upphör ansvaret och alla kan skylla på alla. Mitt i detta växer byråkratin och administrationen påtagligt, säger Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson (v) Region Stockholm.

Sjukvårdssystemet i Stockholm är sedan 13 år utsatt för en extrem marknadsstyrning och privatisering med köp- och säljtänk. Det är anledningen till att sjukvården inte kan planeras och prioriteras utifrån behov längre.

Sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor behöver få löner och arbetstider som gör att de stannar på sjukhusen. Vårt förslag på skattehöjning med 30 öre skulle ge sjukvården ett extra anslag på 1,3 miljarder kronor.

 

Intervju: Anna Nilsson


Så här räddar vi sjukvården:

Mer resurser till akutsjukhusen för att anställa sjuksköterskor. Så länge sjuksköterskor har låga löner och hälsofarliga arbetsförhållanden kommer personalbristen att förvärras.

Fungerande vårdcentraler där alla får snabb hjälp. Vi vill införa områdesansvar för vårdcentralerna. Genom att vårdcentraler blir ansvariga för enbart sina listade patienter och kan prioritera dessa får vi bättre kontinuitet och effektivitet i vårdsystemet.

Öppna Nya Karolinskas (NKS) akutmottagning för alla och gör det till en ”vanlig” akutmottagning. Antalet årliga besökare sjunkit från över 70 000 till drygt 12 000. Övriga besök har pressats ut på ett redan ansträngt sjukvårdssystem. Det är ohållbart.

Placera kommunala biståndshandläggare på akutsjukhusen. Färdigbehandlade patienter på sjukhusen som ska skrivas ut och få kommunal omsorg får idag vänta för länge.

 Involvera personalen på riktigt i vårdens planering och utformning. Tydligare samverkansorgan mellan politik och personal. Sjukhusanställda bör exempelvis vara delaktiga i att välja sin ledning.

Kopiera länk