artikel

Vänstern måste vinna i hela landet

Vad rör sig i huvudet på några av våra skarpaste
teoretiker? Åt vilket håll ska vi gå, är det inte dags att vi blir mer radikala? Kanske är det vägen tillbaka till rötterna med jämlikhet och klasskamp som är lösningen.

Den 21-24 maj håller Vänsterpartiet kongress i Västerås. Kongressen är det största, och mest avgörande, organet i Vänsterpartiets inre liv och den omgärdas av drivor av formalia – och engagemang. Hela 350 sidor med remissvar har skickats in om det nya partiprogrammet.

– Alla ledamöter i programkommissionen har rest runt i hela Sverige för att träffa partiföreningar och medlemmar. Det har varit fantastiskt roligt, säger Hanna Cederin, sammankallande för programkommissionen. Fokus är att flytta hela den politiska agendan.

– Vi bygger en rörelse och då behövs det ett gediget program med analyser och idéer som har kraften att ändra vårt samhälle, säger Aron Etzler, Vänsterpartiets partisekreterare.

Överallt, från norr till söder, så är det vänsterpartister som driver igenom gratis mammografi, jobbar ideellt på den lokala kvinnojouren och blåser nytt liv i en sömnig Hyresgästförening. Men när hinner vi med våra visioner?

– Det är en styrka att både kunna prata politik och driva sakfrågor. Men vi är det enda socialistiska partiet och vi pratar bara sakpolitik. Det var ett strategiskt val under Gudrun Schymans tid som partiledare att fokusera på sakpolitik. Men det var ett stort misstag att inte prata mer om våra visioner. Partier behöver ha en vision, en själ, säger Hanna Cederin.

Samtidigt var det kanske just Gudrun Schymans fokus på praktiska reformer och sakpolitik i vardagen som lyfte Vänsterpartiet till 12 procent i valet 1998.

– Vår styrka är fortfarande att vi möter människors oro och driver igenom konkreta politiska reformer som gör skillnad i vardagen. Vi har en hög trovärdighet i dag-spolitiken, säger Hanna.

Vänstern är numera tillbaka som tankekraft i den politiska debatten. Både här hemma och runt om i världen.

– Vi lever i en tid där vettiga människor driver vettig, klok och progressiv politik. Till exempel Jeremy Corbyn i Storbritannien och Bernie Sanders i USA. Det är inte länge sedan man gjorde det i Latinamerika också. Vi är stolta över vår grundidé, alltså på socialismen. Det är en styrka i vardagsarbetet, inte ett problem, säger Aron.

Samtidigt växer Vänsterpartiet med en rasande fart här hemma i Sverige. Nu har vi passerat 28 000 medlemmar.

– Vi får gå tillbaka till 1962 för att hitta ett högre medlemsantal än idag, säger Aron.

Det är framförallt i Stockholm, Göteborg och Malmö som Vänsterpartiet växer i hög takt. Hur gör vi så att hela landet lyckas haka på framgångstrenden?

– Det är klart att vi kan växa på mindre orter – några av våra starkaste partiföreningar finns där. Framtidskommissionen föreslår att partiet tar fram en strategi för landsbygdsvänstern till nästa val.  säger Aron.

Det är lätt hänt att känna sig främst som en administratör fast man vill fokusera på politiken. Hur hittar man tillbaka till glöden? Att ordna studier och särskilda möten för de politiska frågorna som mest är aktuella just här och nu är oftast en bra väg framåt. Glöm bara inte att köpa fika! Att ha trevligt tillsammans är ofta viktigare än man tror.

– Jag tror på intuition och känslor som går att omvandla till politik. Vi står emot de högerkonservativa och nyliberalismen. Många känner att samhället är ordnat på fel sätt. Det finns ingen högre makt som fixar detta. Det är vi som måste göra det. Vi måste fånga upp vad folk pratar om och politisera samtalet, säger Hanna.

Vänsterpartiet har en viktig roll att fylla i det nya politiska landskapet där Socialdemokraterna och Miljöpartiet styr med stöd av högerpartierna Liberalerna och Centerpartiet.

– Socialdemokraterna tror alltid att vi kommer göra som de säger. Trots att vi inte har gjort det på flera decennier. Vi har en vågmästarroll som vi kommer använda. Vi kommer agera mot marknadshyror och försämringar i LAS. Precis som vi nyss gjorde kring Arbetsförmedlingen avslutar Aro

Kopiera länk