Ett år i riksdagen – Un año en el parlamento Sueco
LORENA DELGADO
Vi möts i Gamla stan, nära riksdagen och partiernas kanslier. Det är tidig förmiddag och vi får lätt en plats på det första kaféet vi kliver in på. Jag vill veta hur det första året i riksdagen har varit. Kul? Omtumlande? Spännande? Allt det och en hel del till visar det sig.
-Det är en stor omställning att komma från arbetslivet där man har fasta tider, fasta arbetsuppgifter och dagliga saker att utföra. Som riksdagsledamot måste man bygga upp sina egna mål och bestämma sina egna tider. Det finns några deadlines, som allmänna motionstiden, men man måste själv bygga upp nätverk, ta in kunskap och skriva debattartiklar för att nå ut med vår politik, säger Lorena.
Många ledamöter får ansvar för frågor som de inte kan något om eftersom man kommer från olika håll och pusslet med riksdagsplatserna beror på vilka som blir invalda. Det kan vara väldigt många som väljs in som har en liknande bakgrund, till exempel att arbeta med sociala frågor, och då gäller det att fördela arbetet klokt.
– Mitt fokusområde är näringslivet. Jag har ansvar för handelsavtal, småföretagare och forskning inom näringslivet som innovationer och immateriella rättigheter. Det gäller att hitta rätt fokus och att ta plats inom sitt område, säger Lorena.
Vi börjar prata om vilka effekter de stora handelsavtalen ger. Till exempel att Marocko ockuperar Västsahara och säljer ut deras naturresurser, helt utan konsekvenser från världssamfundet. Ingen bråkar med Marocko på grund av deras geografiska position vid inloppet till Medelhavet. Brasilien är ett annat exempel där president Bolsonario skövlar skyddade urskogar i Amazonas. Sedan säger han att nu behöver vi inte skydda skogen – eftersom det helt enkelt inte finns någon skog kvar. Och då släpper man in storföretagen.
-Det finns mycket kunskap kring handelsavtalens konsekvenser. Jag vill bygga nätverk med miljöorganisationer, Latinamerikagrupperna, fackföreningarna och Sveriges ingenjörer för att dela kunskap och bolla idéer, säger Lorena.
Just nu arbetar Lorena med en interpellation som kräver bindande avtal för att de transnationella företagen ska följa mänskliga rättigheter. Hon påpekar vikten av att även Sverige bör kräva bindande avtal, vilket inte ser ut att vara fallet nu.
– Sveriges regering inför så kallade hållbarhetsredovisningar istället för bindande avtal. Det innebär att företagen inte avkrävs på uppföljningar. Företagen kan därmed stoltsera med olika utspel men det är oklart om företagen faktiskt gör några förbättringar alls, säger Lorena.
Lorena sitter även i Nordiska rådet tillsammans med vänsterparti-kollegan Daniel Riazat. Där möts representanter från de nordiska regeringarna och tar ett samlat grepp på vissa gemensamma frågor i regionen. På nästa möte kommer bland andra Lorena och Daniel föreslå ett nordiskt samarbete mot högerextremism eftersom det är ett växande problem i alla de berörda länderna, Danmark, Island, Norge, Finland och Sverige. Hela den vänstergröna gruppen i Nordiska rådet står bakom deras förslag.
Ytterligare en hjärtefråga dyker upp under samtalet – skandalen kring illegala adoptioner. I till exempel Chile har man förfalskat dokument och dödförklarat barn för att sedan adoptera bort dem. Organisationen Hijos y Madres del Silecio, Barn och mammor i tystnad (fritt översatt), driver rättsprocesser för att föräldrar ska kunna hitta sina bortadopterade barn med hjälp av DNA-analyser. Lorena har skrivit en motion även om detta till Nordiska rådet och i riksdagen har Vänsterpartiet lagt en motion om internationella adoptioner.
Nästa år kommer Lorena att fokusera på social trygghet för småföretag, till exempel enmansföretag i förorten som jobbar mer än heltid och ändå knappt får någon lön. Kvinnliga småföretagare har till exempel svårt att vara föräldralediga.
– Jag vill lyfta den utsatta situation som finns bland småföretagare. Jag är också nyfiken på hur vi kan stötta andra sorters företag, till exempel kooperativa företag. Hur kan vi underlätta och förbättra för dem? avslutar Lorena.
Men hennes skarpa kritik av orättvisor, oavsett om det gäller oansvariga handelsavtal, högerextremism eller kvinnors rättigheter, kommer att bestå.
Härnäst ordnar Lorena ihop med latinovänstern och Vänsterpartiet Storstockholms solidaritetutskott en solidaritetskväll med temat ”Finns det demokrati i Latinamerika?” Här hittar du evenemanget
Intervju: Anna Nilsson