1 maj

Laga mat med Aysha!

 

 

Aysha Jones anordnar en livestream med gäster och matlagning – med recept ur sin antirasistiska kokbok!

 

Söndag den 26 april kl 16.00!
Följ streamen via hennes sociala medier:
Instagram
Facebook
Eller vår facebook-sida

 
– Det som gör min kokbok antirasistisk är mixen utav recept och korta texter om hur det har varit att växa upp i Sverige som svart tjej kopplat till rasism knuten till matkulturen.
Hon kommer ta upp samhällsaktuella frågor med gästerna och du som tittar får här ett recept på köpet! Du som vill kan vlja att laga mat samtidigt, eller bara njuta av samtalet och livestreamen.

 

 

Recept

Det här behöver du:
1kg kött eller kyckling
400g Krossade tomater
500g Passerade tomater
2msk Tomatpuré
1 Grön paprika
2st Lök
Habanero
Ris

Du kan ha i:
Cassava
Morötter
Aubergine
Potatis
Vitkål
Andra grönsaker

Serveras med:
Rangha (en spenat och okra röra)

Gör så här:

Tvätta och blötlägg riset.

Skala och hacka alla grönsaker. Löken hackas i små bitar och grönsakerna kan vara helaeller delas på två. Jag gillar att mala min paprika tillsammans med en hel habanero, men
smaken är som baken!

Tvätta och skär köttet i småbitar, väljer du kyckling rekommenderar jag kycklingben. Stek ditt protein val tills dess att det är nästintill genomstekt och lägg sedan till dina grönsaker och löken. Tillsätt kryddor och låt det stekas lite till på låg värme. Häll i dina tomatprodukter och
lite vatten, låt det koka tills grönsakerna är kokta.

När dina grönsaker är kokta kan du ta ur de från grytan och istället tillsätta riset. Har du valt kyckling ska även den tas ur grytan, gör det innan du har i riset. Häll i mer vatten i grytan så att riset kan kokas och använd lillfinger tricket. Krydda lite till efter detta och känn av att det är smakrikt. Lägg på lock och låt riset koka tillsammans med köttet. Se till att koka på låg värme och röra i grytan någon gång då och då.

Voilà, du har lagat vad jag hoppas är en super god Benachin aka Jollof rice! När riset är klart kan du servera med dina grönsaker och vår favorit tillbehör rangha. Vill du lyxa till det så skiva lite kokt ägg som du har på tallriken tillsammans med räkor och sallad!

 

 

Kopiera länk