sida

Bo Leinerdal

BoLeinerdal

”Vi jobbar stenhårt för fler hyresrätter”

Intervju med Bo Leinerdal, nyligen återvald som gruppledare för Vänsterpartiet Järfälla. Bo är 61 år och jobbar med ekonomi och fastighet för Vänsterpartiet. Han har fru och två vuxna barn och bor i Kallhäll.

Hur gick valet?

Bra! Vänsterpartiet ökade med 1,6 procent, nu har vi 6,5 procent och ökade från tre till fyra mandat. Vi är nöjda.

Det blir ändå ännu en till period i opposition för er?

Ja, vi är besvikna över att S och MP går högerut och samarbetar med C. Vår roll nu blir som vänsteropposition.

Har ni lyckats få igenom något som oppositionsparti?

Cykelpump i Jakobsbergs pendeltågsstation.

Sen är vår roll är att driva på att inte saker genomförs, Järfälla har inte legat i framkant vad gäller utförsäljningar. Vi var med och uppmärksammade skandalen kring vårdboendet Tallbyhov, där det fanns vanskötsel bland de äldre. Vi krävde att kontraktet skulle avslutas i förtid och det blev också resultatet. Nu är det kommunen som äger vårdboendet.

Vi driver ju också stenhårt att vi ska bygga fler hyresrätter, och nu gör de ju det. Vi har också drivit på för att de inte ska sälja ut hyresrätter och har lyckats förhindra det till en viss till en viss utsträckning.

SD sitter sin andra period i kommunfullmäktige, hur går det?

Deras lokala program är en hemsk läsning, till exempel att nyanlända inte ska få förtur i bostadskön och att nyanlända inte ska ges ”lyxiga” lägenheter…

De verkar vara mer aktiva nu än tidigare. De vill finansiera sina reformer genom att avveckla flyktingmottagandet och lägger en rad andra oseriösa motioner. De vill inte heller förlänga tunnelbanan från Akalla till Barkaby för att inte få in ”fel folk” till kommunen. Det var i samband med kravallerna i Husby. De ville hellre ha tunnelbana till Täby.

När gick du med i partiet?

1977..

Hur många år sen är det?

Det är 37 år sen, åh herregud! Kan det vara så?

Snart får du veteranmärket som man får efter 40 år som medlem i Vänsterpartiet!

Ja, det är overkligt. Man har ju själv stått och dela ut veteranmärket som distriktsordförande för Västerbotten, och snart är man själv där.

Vad är ditt favoritslagord?

Krossa rasismen!

Intervju, Seluah Alsaati

Kopiera länk