Kalendarium

Kalendarium

NOVEMBER 2017
 
Feministiskt självförsvar i Haninge
Feministiskt självförsvar är en typ av självförsvar för tjejer och kvinnor som har sin grund i feministisk ideologi och fokuserar på det sexualiserade våldet. Det är ett praktiskt sätt att arbeta mot det samhällsproblem som det sexualiserade våldet är, och den vardagsrädsla som det för med sig. De flesta kvinnor har erfarenheter av att ha blivit kränkta eller utsatta för våld av en man – oavsett om det rör sig om obehagliga kommentarer, tafsningar, våldtäkt, misshandel eller någon annan typ av kränkning. I feministiskt självförsvar lär vi ut tekniker för att försvara oss mot så väl vardagliga trakasserier som grovt våld.
➤ DATUM: 19 november.
➤ TID: kl. 12.00-15.00.
➤ PLATS: Haninge kulturhus.
➤ ANMÄLAN: Senast den 17 november till haninge@vansterpartiet.se eller till ordförande Carina Wellton: 0739-709791.
➤ ARRANGÖRER: Vänsterpartiet Haninge och Vänsterpartiet Storstockholm.
 
Viktor Banke: Andrum – Om stölden av en flyktingkris och om de bestulna
Viktor Banke, advokat, debattör och författare till boken ANDRUM gästar ABF och Etikkommissionen i Sverige och talar om sin bok samt sitt arbete som advokat i den allt hårdnande flyktingpolitiken.
Viktor Bankes bok har undertiteln Om stölden av en flyktingkris och om de bestulna. I första hand syftar de bestulna naturligtvis på flyktingarna, som nu hålls kvar i krigets Syrien, Irak och Somalia, i sönderfallets Afghanistan eller diktaturens Eritrea, eller, i bästa fall försmäktar under omänskliga förhållanden i konflikthärdarnas grannländer utan att kunna ta sig därifrån. I andra hand de som redan är här: som nu straffas med nedbrytande tillfälliga uppehållstillstånd och det nya förbudet mot familjeåterföreningen, som för de allra flesta innebär att deras barn och makar blir kvar i helvetet de själva lämnat – enbart i syfte att avskräcka andra att komma.
➤ DATUM: 20 november.
➤ TID: kl. 18.30.
➤ PLATS: ABF, Sveavägen 41, Palmesalen, 1 tr.
➤ Arrangörer: ABF Stockholm och Etikkommissionen.
 
Jämställdhet på heltid
Fotbollsfeminister möter Kommunal och pratar deltid eller heltid – varför är det en fråga om jämställdhet? Hur påverkar det dig idag och som pensionär?
I panelen: Mona Berggren, undersköterska/fackligt aktiv Kommunal, Lars-Sture Johansson, förbundsombudsman Kommunal, Isabelle Widmark, Fairpay och Moa Svan, fotbollsfeminist.
Moderator: Veronika Sandmon.
➤ DATUM: 22 november.
➤ TID: kl. 19.00.
➤ PLATS: Allaktvitetshuset, Sturegatan 10 i Sundbyberg. (T Sundbybergs centrum. Pendeltåg: Sundbyberg).
➤ ARRANGÖRER: Vänsterpartiet Sundbyberg & ABF Norra Stockholms län.
FACEBOOKEVENEMANG
 
Socialistiskt forum 2017
För sextonde året i rad arrangerar ABF Stockholm och LO-distriktet i Stockholms län Socialistiskt forum. Årets forum har tema valet. I facebookevenemanget finns mer information och programuppdateringar.
➤ DATUM: 25 november.
➤ TID: kl. 11.00-17.00.
➤ PLATS: ABF, Sveavägen 41.
➤ ARRANGÖRER: ABF Stockholm och LO-distriktet i Stockholms län.
FACEBOOKEVENEMANG
 
Jonas Sjöstedt besöker Kungsholmen
Välkomna att lyssna till Jonas Sjöstedt om hur vi blir en ännu starkare vänster så vi kan fortsätta att göra Sverige mer jämlikt. 
➤ DATUM: 29 november.
➤ TID: kl. 18.00.
➤ PLATS: Kafé Marx, Kungsgatan 84.
➤ FACEBOOKEVENEMANG
 
Det fria skolvalet
Friskolereformen genomfördes 1992 och samtidigt infördes det fria skolvalet. Idag går vart femte förskolebarn, var åttonde grundskoleelev och var fjärde gymnasieelev i en fristående verksamhet.
Anna Ambrose disputerade i januari i år inom barn- och ungdomsvetenskap vid Stockholms universitet och har studerat hur skolvalfriheten som policy, vardaglig praktik och diskurs omsätts i praktik på en lokal skolmarknad.
Dany Kessel är doktorand i nationalekonomi vid Stockholms universitet. Hans arbete fokuserar på hur man kan utforma skolvalsystem för att göra dem så effektiva och jämlika som möjligt.
➤ DATUM: 29 november.
➤ TID: kl. 18.00-20.00.
➤ PLATS: ABF Stockholm, Sveavägen 41, Brantingrummet.
➤ ARRANGÖR: Skolnätverket i Stockholm.
 
Jonas Sjöstedt på Stockholms universitet
Välkomna att lyssna till Jonas Sjöstedt om hur vi blir en ännu starkare vänster så vi kan fortsätta att göra Sverige mer jämlikt. 
➤ DATUM: 6 december.
➤ TID: kl. 12.00.
➤ PLATS: De Geer-salen i Geohus Y.