artikel

Feminism, klass och kamp

Det sägs ofta att kvinnans inträde på arbetsmarknaden varit en av de viktigaste komponenterna för jämställdheten. Men idag kämpar vi fortfarande med lägre löner, sämre arbetsvillkor och dåliga pensioner. Parallellt rapporteras det om nedskärningar i välfärden och kriser i sjukvården, yrken som fortfarande är starkt kvinnodominerade. Samtidigt sänker regeringen skatten för de som tjänar allra mest. De flesta av dem är män. Hur hänger de här sakerna ihop?

Den 8 mars arrangerar Vänsterpartiet Storstockholm och Feministiskt initiativ Stockholm ett panelsamtal om läget idag och framtiden för den feministiska kampen. Vi har pratat med Nooshi Dadgostar, Vänsterpartiets vice ordförande, som kommer att delta i panelen.

Hej Nooshi! Hur tycker du att välfärden mår egentligen?
– Inte bra. Akutmottagningarna är överfulla och skolorna ojämlika. Samtidigt prioriterar den här regeringen skattesänkningar istället för satsningar på välfärden. Det är helt orimligt. Därför pressade vi i Vänsterpartiet fram 7,5 miljarder kronor extra till välfärden den här våren.

Den socialdemokratiska regeringen har avskaffat värnskatten, hur ser du på det och hur påverkar det välfärden?
– Regeringen lade mer på att avskaffa värnskatten (skatten för de med allra högst inkomst) än de lade på tillskott till kommunerna i sin budget. Det gör att vården och äldreomsorgen får ännu mindre resurser, samtidigt som de ekonomiska klyftorna blir större.

Enligt en granskning från Riksrevisionen har rutavdraget för hushållsarbete påverkat statens finanser negativt. Hur ser du på rutavdraget och dess effekter?
– Det är orimligt att lägga pengar på RUT när hemtjänsten saknar resurser. Pengarna hade gjort mycket bättre nytta där och hjälpt fler med genuina behov av hemhjälp.

Vad anser du krävs för att stärka välfärden?
– Ett stopp för vinstdrivande företag i välfärden och ökade resurser. Detta tillsammans med mycket bättre löner och arbetsvillkor för personalen.

Slutligen, har du något tips inför 8 mars? 
– Ut och bråka för mer pengar till den offentliga sektorn och ett stopp på mäns våld mot kvinnor.

 

Intervju av Lena Möller


Bruncha med bl.a Nooshi Dadgostar i samband med 8 mars.
➤ DATUM: Söndag 8 mars.
➤ TID: Kl. 11-13.
➤ PLATS: USINE, Södermalmsallén 36-38, T-bana Medborgarplatsen.
➤ FACEBOOKEVENEMANG

 

Kopiera länk