Nyheter

Klimatengagemanget har växt enormt i partiet

Kommer vi hinna rädda den här planeten från att brinna upp? Hur snabbt måste vi ställa om ifall vi vill att våra barn ska få ett bra liv? För nu gäller det inte längre att tänka på hur våra barnbarn kommer ha det, klockan tickar snabbare än så för den här planeten.

– Omställningen måste vara både grön och röd. Om vi ska hejda uppvärmningen så måste vi ställa om till ett rättvist och jämlikt samhälle. Det krävs drastiska omställningar nu. Vi har mindre än tio år på oss för att nå Parisavtalet, säger Samuel Skånberg, gruppledare för Vänsterpartiet i Haninge.

En avgörande faktor för att rädda klimatet är att avskaffa massbilismen. Transportsektorn måste ställa om fordonsflottan med betydligt bättre drivmedel. Men oavsett drivmedel så måste bilismen minska drastiskt. Vi kan inte fortsätta att köra bil som vi gör nu.

– Vi måste stoppa alla påbörjade och planerade motorvägsbyggen. Framtiden är att storsatsa på järnväg, kollektivtrafik och cykel. Vi måste göra det enkelt och billigt att resa hållbart. En populär rödgrön reform är avgiftsfri kollektivtrafik. Att göra stadskärnorna bilfria är också ett självklart steg, säger Samuel.

Vänsterpartiet har ryckt upp sig i klimatfrågan. För ett par år sedan hade Vänsterpartiet inte sagt så mycket om ett nytt motorvägsbygge. Om man googlade på Vänsterpartiet och Tvärförbindelse Södertörn för två år sedan så fick man inte många träffar.

– Jag hittade underlag om att det skulle byggas en stor motorväg. Men den här frågan hade lyckats flyga under radarn. Tillsammans med ett tiotal kamrater skrev vi debattartikeln ”Tvärförbindelse leder in på fel väg”. Från att partiet knappt sagt något alls om motorvägen så är linjen glasklar nu. Det känns bra att kunna vara med och påverka, säger Samuel.

Samuel bor i en hyreslägenhet i Haninge med sin fru och tre vänner i ett kollektiv. Samtalet växlar över till hyresrätter som renoveras i överkant så att hela bostadsområden blir segregerade. Vi är eniga om att det behövs blandade stadsdelar för ett trevligare samhälle.

– Vi måste vara partiet som tydligast lägger de radikala förslagen för klimatet. På klarspråk så betyder det att vi måste gå emot den borgerliga synen på ekonomi. Vi måste sluta spara! Vi måste låna till investeringar och införa ordentliga skatter på förmögenheter och kapital. Rika slipper ut mer och de som släpper ut mest måste bidra mest i omställningen.

Vi återkommer till att tiden bara går och går. Förändring måste hända nu.

– Vi ska vara det självklara partiet för klimataktivister och vi ska stödja civil olydnad för klimatet, avslutar Samuel, gruppledare för Vänsterpartiet i Haninge.

 


FAKTA

Tvärförbindelse Södertörn 
Tvärförbindelse Södertörn är ett vägprojekt på en 20 kilometer ny sträckning av väg 259 från E4/E20 vid Skärholmen/Kungens kurva, via Flemingsberg till väg 73 vid Haninge centrum.

Lastbilstrafik på Södertörn förväntas öka i och med att Norvik hamn blir klar. Det anges som skäl för att bygga motorvägen. Men det finns andra sätt att hantera godstrafik från hamnen, exempelvis genom att bygga dubbelspår på Nynäsbanan och andra anpassningar.

Parisavtalet
Parisavtalet är ett internationellt klimatavtal som togs fram under Förenta nationernas klimatkonferens 2015 i Paris. Avtalet består av bestämmelser som rör bland annat minskade utsläpp av växthusgaser, klimatanpassning och omfördelning av ekonomiska medel för att hjälpa de som drabbas av klimatförändringarna.

 

Kopiera länk