Uttalande

Alla dagar borde vara dagar av solidaritet

Israels ockupation av Palestina har pågått i mer än 50 år och har skapat en av världens mest långvariga konflikter. 1977, 30 år efter antagande av FN:s resolution som syftade till att skapa de två självständiga staterna Israel och Palestina, gjorde FN den 29 november till Internationella solidaritetsdagen med det palestinska folket. För att belysa att ett fritt och självständigt Palestina ännu inte uppnåtts.

Idag visar vi solidaritet med palestiniernas kamp. Vi uppmärksammar palestiniernas krav på att få leva
i frihet, att ockupationen upphör och att palestinska flyktingar får rätt att återvända till sina hem.

I och med bildandet av staten Israel 1948 fördrevs uppåt 800 000 palestinier brutalt från sina hem och många har sedan dess levt i flyktingläger i närområdet. Sedan juni 1967 är Gaza och Västbanken ockuperat av Israel och fyra miljoner palestinier lever under israeliskt förtryck bakom murar och stängsel.

Antalet illegala bosättningar på ockuperad mark växer så väl som fördrivningen av palestinier från östra Jerusalem. Idag finns över 600 000 israeliska bosättare på ockuperad palestinsk mark.

I strid med internationell rätt fortsätter byggandet av en mur tre gånger så hög som Berlinmuren. Muren begränsar palestiniernas rörelsefrihet. Hindrar sjuka från att nå sjukhusen. Skiljer bönder från sin jord. Splittrar familjer. Isolerar människor från sina arbeten och förvägrar barn sin skolgång. En mur som splittrar ett helt samhälle kan aldrig vara vägen till fred.

Sedan 2007 är Gaza under blockad och den humanitära situationen där är akut. Vatten- och avloppssystemen är bristfälliga, vattnet går inte att dricka och det är brist på elektricitet, mat och mediciner.

Men det palestinska folket slutar inte kämpa. Varje fredag, sen ett och ett halvt år tillbaka, demonstrerar palestinier vid gränsen mellan Gaza och Israel. Demonstrationerna har redan kostat flera hundra palestinier livet och skadat många fler.

Konflikten mellan Israel och Palestina är inte en konflikt mellan jämlika parter. Israel är en av världens största krigsmakter med en militärapparat understödd av USA. Under det senaste decenniet har israeliska armén dödat fler än 4 600 palestinier. Bara under 2019 har 97 palestinier mist livet. 17 av dessa var barn.

Förra veckan meddelade USA att de inte längre ser de israeliska bosättningar på palestinsk mark som illegala under internationell rätt. Tillsammans med USA:s erkännanden av Jerusalem som Israels huvudstad 2017 och av de ockuperade syriska Golanhöjderna som israeliskt territorium i våras förstärker detta beslut maktbalansen ytterligare till Israels fördel. Som följd av beslutet har Israels
premiärminister Benjamin Netanyahu nu påbörjat processen att annektera och införa israelisk suveränitet i Jordandalen som utgör en tredjedel av den ockuperade Västbanken. Dessutom har USA strypt sin finansiering av UNRWA/United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees, som skall hjälpa palestinska flyktingar att antingen återvända eller kompenseras ekonomiskt för sina förlorade tillgångar. USA:s Israel-vänliga politik utgör ett allvarligt hinder för en rättvis fred och det är viktigt omvärlden agerar.

För fem år sen erkände den rödgröna regeringen Palestina, ett viktigt steg i rätt riktning. Men vad har hänt sen dess?

Istället för att ställa krav på att mänskliga rättigheter efterlevs inleder Sveriges regering ”innovationssamarbeten” med staten Israel. Det är inte rätt sätt att arbeta med en ockupationsstat.

Erkännandet av Palestina kräver handling och inte bara ord för att bli mer än symbolpolitik.

Sverige och omvärlden måste tydligt markera att Israels brott mot mänskliga rättigheter inte accepteras.

Kampen för ett självständigt Palestina fortsätter.

Alla dagar borde vara dagar av solidaritet.

Kopiera länk