artikel

Nolltaxa skapar större jämlikhet

Nolltaxa i kollektivtrafiken är en viktig fråga för Vänsterpartiet. Nolltaxa, alltså gratis kollektivtrafik, är en viktig faktor för att skapa ett mer jämlikt samhälle. I Storstockholm är SL:s månadskort redan så dyrt att det blir en belastning för en barnfamilj.

– Vi är nära en tipping point i de sociala frågorna. Många familjer har det ständigt svårt att få ekonomin att gå ihop. Då är det viktigt hur mycket ett SL-kort kostar. Till slut kommer det till en gräns där man inte har råd att betala, säger Elena Karlström, distriktsordförande för Vänsterpartiet Storstockholm.

Nolltaxa innebär att all kollektivtrafik i Stockholms län, bussar, pendeltåg, tunnelbana och båttrafik är gratis för oss invånare. Kostnaden tas istället ut via skattesystemet. En mindre skattehöjning på 1,39 kronor på landstingsskatten skulle innebära att alla som tjänar mindre än 60 000 kronor i månaden skulle få mer pengar i plånboken om vi inför avgiftsfri kollektivtrafik i Stockholm.

– Nolltaxa är en av de viktigaste frågorna för oss. Det är en tydlig rättvisefråga. Alla ska kunna ta sig till jobbet, skolan eller kompisarna utan att bli ruinerad. Alla i vår region ska kunna resa till Nacka, Haninge, Södertälje eller var som helst i Stockholms stad, säger Elena.

Moderaterna: 1000 kronor för ett månadskort
Idag är kollektivtrafiken uppstyckad mellan flera olika bolag som alla vill maximera sin vinst. Pengarna rinner därför ut ur det gemensamma systemet till diverse mer eller mindre pålitliga bolag. Ju fler kockar desto sämre soppa säger ju det gamla ordspråket och det stämmer tyvärr på vår kollektivtrafik.

Dessutom har det blågröna styret i Region Stockholm precis aviserat att SL:s månadskort kommer att öka till 1000 kronor till år 2023.

– Borgarna, med Moderaterna i toppen, har styrt regionen, eller landstinget som det hette förr, i över TOLV år. Att de både höjer priset på SL-kortet och inte bygger ut kollektivtrafiken i den omfattning som krävs är en skandal. Det är dags att vi protesterar högljutt och mobiliserar massivt inför nästa Regionval 2022 så vi får en rödgrön majoritet istället, säger Elena.

Avgiftsfri kollektivtrafik har införts i flera städer i Europa med bra resultat, som visar att bilister väljer kollektivtrafiken framför bilen. En avgiftsfri kollektivtrafik är grundläggande för en rättvis klimatomställning och ett mer jämlikt samhälle.

– Vi måste krossa ramarna och ha större visioner för vårt gemensamma samhälle. Vi vill ändra systemet och ta tillbaka både kollektivtrafiken och sjukvården i egen regi, säger Elena Karlström, distriktsordförande för Vänsterpartiet Storstockholm.

Nu drar vi i nödbromsen! Kom med du också.
www.klimatnödläge.nu

Kopiera länk