artikel

Sundbybergs vinst i kampen mot utförsäljningar

I Stockholms stad styr Moderaterna tillsammans med Liberalerna, Centern, Kristdemokraterna  och Miljöpartiet. Här säljs det ut hyreslägenheter i parti och minut. Att belåna sig resten av livet för att köpa en bostads-rätt är det enda rätta, enligt de blågröna partierna som styr i Stockholms stad nu.

Men alldeles i närheten drivs en annan politik. I grannkommunen Sundbyberg säljer man inte ut allmännyttan. Vänsterpartisten Christer Ryd är en gammal räv i politiken, han har varit aktiv sedan tonåren och kan allt om det mesta.

Man måste ha klart för sig att kommunala bolag har den politiska styrkan, och makten, att bestämma över bostadspolitiken och bostadsbyggandet, säger Christer Ryd, styrelseledamot i kommunens allmännyttiga bostadsbolag, Förvaltaren.

Under förra mandatperioden styrdes Sundbyberg av Moderaterna, Liberalerna, Centern, Kristdemokraterna och Miljöpartiet, och hade även Sverigedemokraternas röster på sin sida. På ett par år, 2016 till 2018, sålde de ut 1300 hyreslägenheter. Dessutom sålde de Sundbybergs tre kommuncentrum, till exempel Hallonbergens Centrum.

– Moderaterna, och alla borgerliga partier, vill öka bostadsägandet. Det är en politisk strategi att sälja ut allmännyttan. En systemändring. Otäckt att Miljöpartiet var med i koalitionen som genomförde detta, säger Christer Ryd.

Vänsterpartiet var hela tiden motståndare till den här politiken men det fanns inget sätt att stoppa det eftersom det stod i ägardirektiven att man ska vara positiv till att sälja fastigheter. Och bolagen måste följa ägardirektiven. Efter valet 2018 fick Sundbyberg en ny majoritet med S, C och L. Vänsterpartiet sitter inte i majoriteten men de som styr behöver Vänsterpartiets stöd.

– Vi krävde att de inte säljer ut bostäder och har bra ägardirektiv. Om de börjar sälja ut allmännyttan så stödjer vi inte dem mer. Det handlar om att använda den politiska styrka vi har, vi fördubblade nästan våra mandat i valet, från 4 mandat till 7, säger Christer Ryd.

En anledning till den stora ökningen för Vänsterpartiet är förmodligen det aktiva utåtriktade arbetet från den lokala partiföreningen. Varje fredag gör man utåtriktade aktiviteter på gator och torg och det har gett resultat.

Kopiera länk