artikel

Hyresrätterna har nästan halverats

Siffrorna är chockerande. I Stockholms län är det bara 36% av bostäderna som är hyresrätter idag. För tre decennier sedan, 1990, var andelen hyresrätter 60%. Under de trettio år som gått ökade bostadsrätterna från 17 till 41%. Mängden hyresrätter i länet har nästan halverats!

Vad hände? Bland annat utförsäljning av de allmännyttiga bostäderna, alltså vår gemensamma egendom. Nacka kommun sålde ut all allmännytta på 1990-talet, och på sex år steg hyrorna med runt 20%. I Upplands Väsby steg hyrorna i allmännyttan med 4% under samma tid.

Vi vill ha allmännyttan kvar. De kommunala bostadsföretagen finns i hela Sverige och ingår i kommunernas ansvar för bostadsförsörjningen. Allmännyttan är en del av den svenska modellen där kommunen tillhandahåller bostäder till befolkningen utefter dess behov. Tanken var att folkhemmet ska ge trygghet åt alla, och där spelar bostadsbyggandet en mycket viktig roll. Tyvärr bidrar socialdemokraterna nu till utförsäljning och blivande marknadshyror.

Ombildningar till bostadsrätter är ett sätt att försvaga kommunernas allmännytta. Aggressiva konsultbolag kampanjar för att förmå hyresgästerna att bilda bostadsrättsföreningar. Nätverket ”127 tillhör oss” har anmält konsulterna till Konsumentverket för falsk marknadsföring.

Det är lätt att förlora kommunens allmännytta. I Nacka skedde hela utförsäljningen med en rösts övervikt i omröstningen! Just nu trakasseras våra förorter av ombildningsfirman Restate som ägs av Nackamoderaten Jan Bjurfors. Den är den största i sitt slag, enligt dess hemsida. Konsulter kontaktar hyresgäster i allmännyttan med oklara prisuppgifter.

Borgarna i Stockholms stadshus säger sig vilja ha ett blandat bostadsbestånd för att enligt egna uppgifter minska segregationen i exempelvis Rågsved, Sätra, Rinkeby. De är utvalda eftersom allmännyttan är stark där. I regionen är kommunerna efter senaste valet borgerligt styrda. Det är uppenbart att borgarna är ute efter att knäcka allmännyttan i hela regionen. Vår kamp handlar om allas rätt att bo. Kampen är ideologisk – till försvar av vår allmännytta! Ska vi ha ett levande län för alla så måste vi bygga fler hyresrätter, även i Djurs-holm, Täby och Nacka.

Tillsammans kan vi stoppa den här utvecklingen.

Haka på vår bostadskampanj ”Ett bra boende för alla, inte bara några få”.

Elena Karlström, distriktsordförande för Vänsterpartiet Storstockholm

Kopiera länk