artikel

Till minne av kristallnatten

Brunskjortor marscherar åter på våra gator och i riksdagen finns 49 högerextrema representanter för ett parti som fokuserar på att sprida hat, rasism, fördomar och svepande generaliseringar genom att ställa grupper av människor mot varandra. Dessa och andra representanter för nutida nazism och fascism samlas på allehanda nätforum samt hetsar upp varandra med olika upprop om att något måste göras för att stoppa islamiseringen och kasta ut olika flyktinggrupper.

Resultatet av detta högerextrema hat låter inte vänta på sig. Alltifrån hatfulla kommentarer till misshandel, mord och mordbränder har förekommit. Exempelvis har hittills totalt 41 procent av Sveriges Moskéer utsatts för skadegörelse. I år har moskéer i Järfälla och Örebro bränts ned.

Just brandattentaten borde påminna oss om att det i dagarna gått 79 år sedan novemberpogromen genomfördes i dåvarande Nazi-Tyskland. Den pågick den 7 – 13 november 1938 och var som intensivast den 9 – 10 november då 1 400 synagogor brändes och förstördes samtidigt som 7 500 butiker ägda av judar vandaliserades och fick rutorna krossade. Just det sistnämnda lyfts fram i historieböcker och gör att pogromen lättvindigt beskrivs som ”kristallnatten”.

Men när den välorganiserade pogromen nådde sin kulmen den 9 – 10 november 1938 så mördades omkring 400 judar samtidigt som 30 000 judiska män skickades till koncentrationslägren Dachau, Buchenwald och Sachsenhausen. Till Dachau hade redan 1933 kommunister, socialister samt socialdemokrater skickats och mördats eller dött.

Detta borde lära oss vart dagens högerextrema hatrörelser kan leda till. För även om historien inte upprepar sig, så föregicks novemberpogromen av högerextrem propaganda som övergått i  nazistiska våldsdåd och mord under lång tid innan.

Detta är en orsak till att vårt antirasistiska arbete aldrig får ta paus utan måste genomsyra Vänsterpartiets arbete såväl inom- som utomparlamentariskt. 

Elena Karlström, distriktsordförande Vänsterpartiet Storstockholm
Lars Bäck, vice distriktsordförande Vänsterpartiet Storstockholm

Kopiera länk