Nyheter

Varför är vi vänsterpartister?

Varför är vi vänsterpartister? Carolina Gustafsson, partistyrelsens redaktionskommitté för valplattformen, tydliggör varför folk blir vänsterpartister. Vänsterpartiets kamp för ett jämlikt samhälle är grunden för partiets politik.

Vi har alla olika anledningar till varför vi är vänsterpartister. Några av oss har varit med så länge att det kan vara svårt att minnas varför det blev just Vänsterpartiet vi gick med i, men många är rätt så nya medlemmar. Några har pinfärskt minne av att bli förbannade då deras mormor på boendet fick uppmaningen att vänta några timmar då hon behövde hjälp med att gå på toaletten. Andra minns hur de som barn på 80-talet blev chockade av att på TV se hur jämnåriga barn i Eritrea och Etiopien svalt, medan de själva hade mer än vad de kunde äta på middagsbordet hemma. En annan ser hur vissa av barnen i skolan inte har råd att åka på den där friluftsdagen. Hur klasskillnaderna ökar och hur socialdemokratin totalt har tappat sina rötter.

Det som löper som en röd tråd genom alla dessa historier är hur den ojämlika fördelningen av resurser sliter sönder vårt samhälle. Det är därför vår kamp för en ekonomi för alla, inte bara för några få – är avgörande.

Vänsterpartiet driver på utvecklingen för ett mer rättvist och jämlikt Sverige. I nära nog varje rättvisereform är det Vänsterpartiet som höjer rösten för förändring först – och det är ofta våra röster i riksdagen som är avgörande. För oss hänger ideologi och praktik ihop. Vi är bättre på att bygga ett samhälle för alla just för att vi är socialister. Vi är bättre på att skapa rättvisa mellan kvinnor och män för att vi är feminister. Vänsterpartiet är ett parti på ekologisk grund – vi har en plan för att ställa om samhället till ekologisk hållbarhet och vi vågar ta strid mot de starka intressen som vill att allt ska fortgå som vanligt.

• Vi vill bygga ett skattesystem som ger en ekonomi för alla, istället för ett som är riggat för de rika.

• Vi vill se en ekonomi som fungerar för alla i hela landet, inte bara i storstäderna.

Nu har arbetet med valrörelsen börjat sätta igång och vi vill förstås få ännu fler vänsterväljare att välja just oss. Men utrymmet i media och valstugorna kommer också att bli trängre ju närmare valet vi kommer. Många av oss brukar alltför snabbt hamna i diskussioner om sakkrav och tekniska förklaringar om hur en reform ska genomföras och den delen ska inte glömmas bort. Men när vi ska tala med vänsterväljare som ännu inte bestämt sig för att komma med oss i vår kamp är det bättre att vänta med detaljerna tills utrymme och tid finns. För vänsterväljare röstar inte på oss för en smart skatteteknisk skrivning utan varför vi skriver den: För att vi vill bygga ett samhälle för alla.

För att berätta vår historia och vilket slags samhälle vi vill bygga, på ett lättförståeligt, relevant men ändå mänskligt sätt, så är det viktigt att vi funderar på just varför vi blev Vänsterpartister. Att formulera det i ett par meningar för oss själva – och hur en ekonomi för alla, inte bara för några få – är vägen till en bredare rörelse, fler vänsterväljare och ett rättvisare samhälle.

Carolina Gustafsson, partistyrelsens redaktionskommitté för valplattformen

Dela den här sidan:

Kopiera länk