Nyheter

Sluta hyvla våra löner

I går var Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet Sundbyberg och hälsade på personalen på ett äldreboende på Ekbacken i Sundbyberg. Där har omsorgsbolaget Frösunda nyligen tagit över driften och samtidigt de har hamnat i rampljuset efter drastiska försämringar av personalens villkor. Kommunal i Sundbyberg vittnar om att personal som arbetat heltid tvingats välja mellan att mista sitt levebröd eller godta en månadslön på 9800 kronor. En lön som ingen kan leva på – speciellt inte ensamstående föräldrar. Personalen beskriver en drastiskt försämrad situation för de själva såväl som för de äldre.

I går var Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet Sundbyberg och hälsade på personalen på ett äldreboende på Ekbacken i Sundbyberg. Där har omsorgsbolaget Frösunda nyligen tagit över driften och samtidigt de har hamnat i rampljuset efter drastiska försämringar av personalens villkor. Kommunal i Sundbyberg vittnar om att personal som arbetat heltid tvingats välja mellan att mista sitt levebröd eller godta en månadslön på 9800 kronor. En lön som ingen kan leva på – speciellt inte ensamstående föräldrar. Personalen beskriver en drastiskt försämrad situation för de själva såväl som för de äldre.

Hyvling är en levande fråga i den pågående avtalsrörelsen där flera avtal nu slutits med skrivningar om att begränsa arbetsgivarnas möjligheter att hyvla personalens arbetstider, och därmed löner. Exemplet från Ekbacken är bara ett av många där arbetsgivaren plötsligt bestämt att ändra tjänstgöringsgraden för anställda från heltid till deltid eller på annat sätt kringgått de turordningsregler som finns vid arbetsbrist. Lagen om anställningsskydd skyddar idag anställda från godtyckliga uppsägningar, däremot skyddas inte arbetstiden på samma vis.

På 1 maj sluter självklart Vänsterpartiet Storstockholm upp bakom kampanjen #slutahyvla. Vi vill stärka lagen om anställningsskydd så att den lever upp till sitt namn – att skydda inte bara anställningen utan också sysselsättningsgraden.

Dela den här sidan:

Kopiera länk