Nyheter

”Det året vi har framför oss blir tufft men vi är redo”

Igår talade Clara Lindblom, äldre- och personalborgarråd (V) i Stockholms stad, på 8 marskommitténs demonstration på internationella kvinnodagen. Här är hennes tal i helhet: 

”Feminister!

Det är på många sätt en särskilt hård och kall 8 mars i år. I läger runt om i Europa befinner sig människor som är på flykt undan krig och förföljelse. Det är människor som har korsat hav, gömt sig i lastutrymmen, klättrat över stängsel och gått oändligt långa sträckor till fots i hopp om en bättre framtid.

Men i allt fler länder möts de nu av stängda gränser. Också här i Sverige.

Jag skäms över gränskontrollerna. Jag skäms över de tidsbegränsade uppehållstillstånden och att Sverige som land aktivt bidrar till att splittra familjer. Det här landet är kanske rikare än någonsin – vi måste bara fördela rikedomen så att den kommer fler till del.

Vi säger istället:

Öppna gränserna, släpp in våra systrar och bröder på flykt!

Feminister,

I åratal har aktivister, självförsvarsintruktörer och kvinno- och tjejjourer lyft frågan om mäns våld mot kvinnor och försökt stödja kvinnor att orka gå vidare med en polisanmälan för att få ner de omfattande mörkertalen.

Men nu får vi plötsligt höra att det här med våldtäkt och sexuella trakasserier, det är något helt nytt. Det fanns inte förut. Och att fler kvinnor vågar och orkar anmäla våldtäkter, det skulle vara en konsekvens av vår flyktingpolitik.

Men vi vet ju att ingenting av det här är sant. Och vi vägrar låta oss användas som slagträ av högerpopulister och fascister. Skulden ska läggas där den hör hemma och det som de allra flesta förövare faktiskt har gemensamt är en penis och inte etnicitet.

Feminister

I en mörk tid finns det också ljuspunkter. Under året har en oändligt lång strid nått en viktig brytpunkt. Ett förslag om samtyckeslagstiftning kommer i år äntligen att läggas fram till riksdagen. Jäklar, vad det är på tiden!

Och runt omkring oss sker en feministisk mobilisering, där människor runt om i världen tar strid för sina grundläggande rättigheter.

Jag tänker också på de aktivister som natt och dag ockuperar BB Sollefteå för att säkra rätten till en trygg förlossning. Och de hundratusentals personer som gick ut på gatorna i Polen och faktiskt stoppade den polska regeringens förslag om abortförbud.

Jag tänker på de aktivister som i timtal ockuperade Socialstyrelsen för att få en dialog om transrättigheter. Och jag tänker på de otroligt modiga och starka kurdiska kvinnor som just nu med sina liv som insats kämpar mot terrorsekten IS i Syrien och i Irak.

Och precis som de på de miljontals människor som slöt upp i Women’s march kommer vi som står här idag fortsätta kräva rätten till våra kroppar, rätten att själva definiera vilka vi är utan att trängas in i snäva binära könsroller, lika lön för lika arbete och en pension som faktiskt går att leva på.

Feminister – Det året vi har framför oss blir tufft men vi är redo.”

Clara Lindblom och Jonas Sjöstedt demonstrerar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk