Nyheter

Vi stödjer Livs blockad

Trots snö och 18 minusgrader är både Vänsterpartiet Haninge, Vänsterpartiet Storstockholm och Livsmedelsarbetarförbundet på plats utanför Paus bagarstuga i Västerhaninges centrum som satts i blockad eftersom de saknar kollektivavtal.

Jolan Wennberg, ansvarig ombudsman på plats för blockadvakterna från Livs, förklarar varför de är här.

– Vi är på plats för att kräva kollektivavtal, det handlar om att säkerställa arbetstagarnas intressen. Företaget bedriver verksamhet inom Livs verksamhetsområde och står utan kollektivavtal. Detta handlar inte bara om det här bageriet utan om branschen generellt. Inget bageri ska kunna hålla nere kostnaderna på de anställdas kostnad. Vi svarar på frågor om vad kollektivavtal innebär och har fått både ris och ros från förbipasserande.
Han är också besviken på hur en del politiker tagit ställning under konflikten.
– Det är intressant att se hur lokala politiker tar ställning. Till exempel att Moderaterna pratade mycket om den svenska modellen och att de trodde på kollektivavtal under valrörelsen men nu när det gäller på riktigt så visar det sig att de är samma gamla Moderaterna som när Högerförbundet bildades en gång i tiden.

Carina Wellton är ordförande för Vänsterpartiet Haninge och stödjer självklart Livs krav på kollektivavtal på bageriet.

– Rätten till kollektivavtal är central och man har ju förhandlat länge för att få ett kollektivavtal här innan man såg sig nödgade att gå i blockad för att sätta press på arbetsgivaren.

Carina betonar hur viktigt ett kollektivavtal är som skydd för de som arbetar.

– Jag tror inte att folk förstår hur mycket som ingår i ett kollektivavtal. Jag har själv jobbat på bageri. När jag blev sjuk så ingick försäkringar som INTE hade ingått om det inte hade funnits ett kollektivavtal. Just vid sjukdom, olyckor på arbetsplatsen, konflikter och ens pension är det väldigt viktigt att ha kollektivavtal eftersom det är så mycket som innefattas i kollektivavtalen. Den som bara tittar på vad man får i handen varje månad tar en jäkligt stor risk helt enkelt.

Kopiera länk