Nyheter

Priset till Abdis minne till Förenade förorter

Igår delades priset till Abdirahim Hassans minne ut till kulturrörelsen Förenade Förorter. Abdirahim Hassans minnesfond är inrättad av Vänsterpartiet, Ung Vänster, Vänsterpartiet Storstockholm och Ung Vänster Storstockholm. Syftet är att i Abdirahim Hassans anda stödja dels organisering av gräsrotsarbete i Sverige, dels internationellt solidaritetsarbete, som syftar till att främja demokrati, jämställdhet, mänskliga rättigheter och social rättvisa. Läs mer om minnesfonden och tidigare pristagare här.

– Idag minns vi Abdi men vi ska inte vara ledsna utan vi ska glädjas för det finns många Abdi bland oss. Det är detta vi firar idag, säger Ilyas Hassan, Abdis bror.

Poeten Simon Matiwos och grundarna Saman Sokhanran och Bipasha Huq var på plats på Husby träff för att ta emot priset av Jonas Sjöstedt och Ilyas Hassan. Årets pristagare, Förenade förorter, är ett projekt där språket lever. Motiveringen lyder:

”Deras spoken word-arrangemang har dragit fulla hus på plats efter plats. De har visat den styrka som finns i att bygga upp nya plattformar, av orten och för orten. Abdirahim Hassan arbetade för ett Sverige där alla får sin röst hörd. Förenade Förorter har lagt sten på sten till grunden för det samhället och varit en stark kraft för att bryta segregationen i den svenska kulturscenen. De har öppnat vägen för många att tillsammans sätta ord på den verklighet vi lever i. Vi hoppas att medlen från Abdis minnesfond ska vara ett konkret stöd i det arbetet. ”

– Vårt område Husby har länge varit politiskt förlamat men vi har alltid haft styrkan inom oss. Förenade förorter är en organisation som vill stärka ungdomar i förortens engagemang, då det är en lång process för en ungdom här ute att göra något kreativt och produktivt för sig själv och sin omgivning. Vi vill funka som en medlare mellan ungdomar och deras mål, inspirera de att våga ta kliv utanför deras trygghetszon. I många fall finns inte sådan verksamhet ens tillgängligt för unga här ute. Det folkets hus en gång i tiden gjorde hela tiden vill vi fortsätta med i förortens anda. Abdi själv försökte stärka ungdomars inflytande både på lokal och internationell nivå. Så det blir en ära att få fortsätta i hans spår, säger Simon Matiwos, poet och aktiv i Förenade Förorter.

– Abdis bortgång var en tragedi för oss alla. Vi är glada över att vi tillsammans med Abdis familj har hittat ett sätt att minnas och hedra Abdi, genom att fortsätta hans arbete för rättvisa och organisering av de som tvingas in i marginalisering. Årets pristagare Förenade Förorter gör just detta genom att med språkets makt öppna dörren för alltfler att ta plats, säger partiledare Jonas Sjöstedt.

abdi 2015-page001
Foto: Samuel Sherman
Kopiera länk