Nyheter

Vi vill ha råd med vårt SL-kort!

10959689_1585128771724586_2838969353100977319_n

Nu är det klart. Alliansen föreslår att SL-kortet ska höjas med 110 kronor, slutsumman hamnar då på hela 900 spänn. Ytterligare höjningar är att vänta längre fram. Folk har redan börjat protestera. På Facebook läser jag om folk som riktar ilskan mot borgerliga väljare: ”Jamen grattis då. Det var ju detta ni röstade på, stockholmare”. Andra diskuterar gemensamma aktioner mellan förorter den 1 september när förslaget blir verklighet. Klart prishöjningen upprör.

Vissa saker kan vi välja bort om det är för dyrt, till exempel ett par skidor. Men kollektivtrafiken kan vi inte välja bort. Vi behöver ta tuben, bussen eller tåget för att ta oss runt i den här staden. Till jobbet. Till sjukhuset. Till mamma. Själv pendlar jag mellan Skärholmen och jobbet på Kungsholmen, varannan vecka med stopp vid Mariatorget för att ta barnen till förskolan. Tunnelbanan är överfull och pojkarna är rastlösa men det är resor jag inte kan välja bort. Tillgången till kollektivtrafik är en rättighet och därför ska det inte vara för dyrt.

Vänsterpartiet vill på sikt införa nolltaxa i kollektivtrafiken, det vill säga att resorna ska betalas via skatten istället för avgifter. Det skulle betyda att de som tjänar mer skulle betala mer och de som tjänar mindre betala mindre. Rättvis och bra. Men för att ha råd med fullt ut avgiftsfri kollektivtrafik i ett landsting som går en halv miljard back räcker det inte med skattehöjningar utan det behövs också statlig finansiering. Staten måste inse det strategiskt viktiga med att satsa på kollektivtrafiken i storstäderna eftersom det ger oss bäst möjlighet att minska klimatpåverkan.

Vänsterpartiet kommer att rösta nej till höjningen av SL-kortet. Vi föreslår samtidigt att pengar från trängselskatten ska gå till utbyggnad av kollektivtrafiken istället för till förbifarten. Vi föreslår fria resor för barn upp till tolv år, fria resor för pensionärer under lågtrafik, att återinföra enhetstaxa och att ta bort spärrarna och införa så kallade öppna spärrlinjer. Det sistnämnda skulle vara särskilt skönt för alla oss med barnvagn eftersom det idag är förknippat oro för att fastna att ta oss igenom spärrarna.

Högern har kört landstingets ekonomi i botten. Nu är det vi som får betala för det. Det är inte okej. SL-kortet ska inte kosta mer än att vi har råd att betala för det.

Stoppa höjningen av SL-kortet!

Seluah Alsaati, ordförande Vänsterpartiet Storstockholm

_ _ _

Facebooksidan ”Nej till höjd avgift på SL-kortet”:
https://www.facebook.com/Nejtillhojdaavgifterikollektivtrafiken?fref=ts

Kopiera länk