Nyheter

Vänstern ökar i hela Stockholms län

 

valfinal

På valnatten fick vi hälsa hem till Alliansen och säga BYE BYE till Fredrik Reinfeldt. Åtta år av borgerligt styre är brutet. Men det blev inte direkt någon segerfest i fontänerna. Sverigedemokraterna fick mardrömssiffror. Vänsterpartiet gick inte framåt så mycket som vi hade hoppats. Men på flera håll i distriktet har vi ändå gjort ett starkt val.

Vänsterpartiet Storstockholm antog på årskonferensen 2014 fyra målsättningar för valrörelsen, hur gick det med dem?

DET FÖRSTA målet: Maktskifte i riksdag och landsting.
Att det blir maktskifte i riksdagen har inte undgått något. Inte heller att det parlamentariska läget är högst oklart. Utgången av det hela är i dagsläget svårt att förutse. Klart är i alla fall att vi lyckats sätta frågan om vinster i välfärden på agendan. Varje seriöst regeringsalternativ till Alliansen måste på ett eller annat sätt leverera i den frågan.

Vänsterpartiet går framåt med två mandat i landstingsvalet. Men tyvärr ser det ut att bli fortsatt alliansstyre. 71 mandat till högern, 69 mandat till de rödgröna, 9 till SD och noll till FI som inte klarar treprocentspärren. Att det inte blir något maktskifte är ytterst beklagligt då framförallt sjukvården är i akut behov av förändring.

DET ANDRA målet: Fler rödgröna kommuner i distriktet.
Detta är ett mål vi kommer att uppnå. Förra perioden satt Vänsterpartiet i majoritet i två kommuner, Botkyrka och Södertälje. Det ser ut att bli fortsatt rödgrön majoritet där, även om Sverigedemokraterna går kraftigt framåt i båda dessa kommuner. I Stockholm ökar vi från 7,4 till 8,9 procent och de rödgrönrosa har möjlighet att bilda majoritet. Ann-Margarethe Liv som är gruppledare för Vänsterpartiet säger att partiet nu kommer att arbeta för ett Stockholm där alla har råd med en bostad, där skolorna ger alla barn samma chans och där vi har råd med stark välfärd. I flera stadsdelar blir Vänsterpartiet det näst största partiet, bland annat i Bagarmossen där vi fick 19,6 procent och Husby där vi fick 16,5 procent.

I de sju kommunerna Haninge, Huddinge, Järfälla, Sundbyberg, Upplands Väsby, Upplands Bro och Norrtälje pågår det för tillfället samtal om samarbete där Vänsterpartiet är en av parterna. Det parlamentariska läget är dock oklart då det i de flesta håll är svårt för de rödgröna att få egen majoritet. Vänsterpartiet har ökat i alla dessa kommuner.

DET TREDJE målet: Bli en starkare opposition i landstinget och i alla kommuner.
I landstinget blir vi definitivt en starkare opposition då vi fått ökat stöd. Det kan sägas i alla kommuner också. I endast en kommun i hela distriktet, Nykvarn, backar Vänsterpartiet. Det är också den kommun där Sverigedemokraterna får sina allra största siffror. En viktig fingervisning till oss om vikten av en stark vänster för att mota undan rasismen.

I Sigtuna är Socialdemokraterna alltför ivriga att samarbeta med Folkpartiet för att det ska vara intressant för oss att ingå i samarbete, trots valframgångar. I Solna ökar vänstern och rödgröna men det räcker inte till majoritet.

Vänsterpartiet ökar i Nynäshamn, Nacka, Salem, Danderyd, Täby, Sollentuna, Vallentuna, Österåker, Ekerö, Tyresö, Värmdö och Vaxholm. Även i Lidingö, där hämtar vi hem det enda mandat vi förlorade förra valet. Danderyd, Täby och Nykvarn blir som enda kommuner där Vänsterpartiet inte sitter i fullmäktige.

DET FJÄRDE målet: Bli ett starkare Vänsterparti genom fler aktiva medlemmar.
Detta är ett mål vi definitivt har uppnått. Vi är på väg mot 5000 medlemmar i distriktet, en så bra siffra har vi inte haft sedan jag föddes i början av 80-talet. För partiet som helhet ökar vi från 10 000 medlemmar 2010 till 18 000 medlemmar idag.

Partiföreningarna har gjort en fantastik valrörelse. Vi har haft alltifrån ett flertal aktiviteter per vecka i vissa föreningar till ett flertal aktiviteter per dag i andra föreningar. Engagemanget har varit högt. Vi har slitit hårt för att vrida samhället åt ett mer solidariskt håll. På det hela ska vi vara otroligt stolta över den valrörelse vi bedrivit. Stort tack till alla er.

Framför oss har vi två viktiga uppdrag. Det första är att bekämpa den strukturella rasismen och arbeta för att marginalisera Sverigedemokraterna. Det andra är att driva på en samhällsutveckling där fler bostäder byggs och där vi får en välfärd att lita på, oavsett om vi gör det som rödgrön majoritet eller som ett starkare oppositionsparti.

Seluah Alsaati, ordförande Vänsterpartiet Storstockholm

Skriv en kommentar