Ledare
Foto: Kalle Larsson

Nu lyfter vi!

Jag har börjat nattvandra i Akalla, står det i en statusuppdatering på Facebook. ”Klockan är snart två och vi nattvandrar fortfarande”. Akalla ligger en tunnelbanestation från Husby. Husby, som blev världskänt i media på bara några dagar på grund av kravallerna. Vissa ropade efter fler poliser. Vänsterpartiet krävde istället bättre skolor och jobb för alla. Vissa såg med avsmak på förorten. Vänsterpartister stod istället stolt upp för sin ort och anordnade nattvandringar i Husby, Skärholmen, Rågsved och flera andra ställen för att rädda sina 4H-gårdar och skolor från att brinna upp.

Ett år senare är det EU- val i Sverige. Rasisterna tar var tionde röst. Men de antirasistiska rösterna är desto fler, varje röst på V, MP och FI bör tolkas som ett tydligt ställningstagande mot Sverigedemokraterna. Vänsterpartiet ökar blygsamt till 6,3 procent nationellt. Men runtom i förorterna här i Stockholms län händer det något smått fantastiskt. Vänsterpartiet får 21 procent i Husby Centrum! Att vi lyckas ge relevanta svar på brinnande frågor som rör orten och att vi synts ute i området både natt och dag har gett resultat.

I södra Kärrtorp fick Vänsterpartiet 16,8 procent, Vänsterpartiets antirasistiska engagemang i samband med naziattacken i Kärrtorp förra året är troligtvis en av förklaringarna. I Albyberget i Botkyrka fick vi 17,8 procent, vilket kan tas som ett kvitto på att vårt deltagande i protesterna mot utförsäljningen av hyresrätterna var viktig och uppskattad. Runtom i länet finns det många fler exempel på där Vänsterpartiet går starkt framåt i valet. Förtroendet mellan medborgare och politiker byggs inte på en natt. Och förtroende skapas inte bara av det vi åstadkommer i parlamenten, även det vi gör ute bland människor spelar roll.

Nu börjar strax valrörelsen. Vi har all anledning att gå in i den valrörelsen med gott självförtroende. Vi har vinnarfrågan om vinster i välfärden. De allra flesta tycker som oss – vinstintresset står i vägen för en välfärd att lita på. Nu behöver vi omsätta kritiken mot riskkapitalbolagens girighet till en röst på Vänsterpartiet. Till det behöver vi också fortsätta att lyfta fram oss som feministerna och antirasisterna i vardagen.

Oavsett om vi verkar i ett område där Vänsterpartiet gått framåt eller där det stora lyftet ännu inte kommit, ska vi veta att lokalt arbete lönar sig. Vänsterpartiet gör skillnad.

Seluah Alsaati, distriktsordförande Vänsterpartiet Storstockholm

Dela den här sidan:

Kopiera länk