Nyheter

Igår visade vänstern vägen

szc8b2f2 (2)

Intervju med Seluah Alsaati, ordförande Vänsterpartiet Storstockholm och initiativtagare till manifestationen ”Inte i mitt namn”.

Hur gick det?

Det gick superbra! Talarna var grymma, det kom över 2000 personer och Vänsterpartiet har fått stor uppmärksamhet för att ha anordnat detta.

Går det verkligen att demonstrera bort rasismen?

Nej, naturligtvis räcker det inte bara med demonstrationer. Vi måste också göra andra saker som att gå ut och prata med människor och säga att om du är frustrerad över din situation så är lösningen vänsterpolitik och lokal och facklig organisering. SD är inte bara ett rasistiskt parti, de är också ett högerextremt parti som inte har lösningen på dina problem.

Men det betyder inte att vi kan sluta demonstrera. För föreställ dig det motsatta. Högerextremismen växer i Sverige och Europa och ingen gör ifrån sig ett ljud. Hur skulle det se ut? Vill vi verkligen leva i ett samhälle där rasismen blivit lika normalt som att fira midsommar?

Men tänk om alla demonstrationer bara ger SD mer martyrpoäng och uppmärksamhet?

Det är möjligt att de gör det på kort sikt, beroende på hur de organiseras. Men på lång sikt är de här demonstrationerna oerhört viktiga. Vi mobiliserar motstånd. När vi vänder ryggen till SD eller som igår då vi gick ut och sade ”inte i mitt namn”, så skickar vi också en signal till de andra partierna om att det inte är okej att samarbeta med SD. Ju mindre legitima SD är, ju svårare kommer det bli för Reinfeldt och de andra att samarbeta med Jimmy Åkesson.

Vad har du fått för reaktioner efter gårdagens arrangemang?

Idag när jag lämnade min son till förskolan såg jag att en av förskolelärarna verkligen hade något hon vill berätta. Hon sade att hon sett sidan för manifestationen på Facebook och hade blivit så glad. Hon nästan stampa på golvet när hon berättade hut frustrerad hon var över valresultatet och över hur Sverige utvecklats. Hur kan alla ha glömt vad som hände under andra världskriget? Det här är alltså en kvinna som alltid är glad och som jag aldrig pratat politik med tidigare. Och det var inte förrän där och då mitt bland alla barnen som jag förstod hur viktig gårdagens manifestation var.

Vad händer nu?

Vi fortsätter jobba. Fortsätter protestera. Fortsätter organisera lokalt arbete i förorter och på arbetsplatser. Fortsätter visa att vänstern är en antirasistisk kraft att räkna med.

 

Rapportering från manifestationen:

P4 på plats under demon: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=103&artikel=5874472

DN bloggar: http://blogg.dn.se/epstein/2014/05/27/manifestation-mot-rasismen/

Expo rapporterar: http://expo.se/2014/antirasistisk-protest-i-stockholm_6524.html

Internationell rapportering och många fina bilder: http://www.demotix.com/news/4862791/no-my-name-demonstration-against-racism-stockholm/all-media

Metro: http://www.metro.se/stockholm/hon-ordnar-manifestation-mot-rasism-i-stockholm-i-dag/EVHneA!FqLIL3Zn5YF3E/

Aftonbladet sände live, länkning fattas här.

 

Kopiera länk