Event

För en feministisk välfärd – Feministiskt Forum 10 maj

Vänsterpartiet Storstockholm på Feministiskt forum 10 maj

Den 10 maj går feministiskt forum av stapeln och årets tema är feministisk välfärd. Som vanligt kommer ABF-huset på Sveavägen 41 vara fullproppat  och Vänsterpartiet Storstockholm kommer såklart också vara där!

– Det är alltid superspännande att gå på Feministiskt Forum och träffa fler feministiska eldsjälar. I år är det extra viktigt att vara där som vänsterpartist och uppmuntra feminister att rösta på och engagera sig i Vänsterpartiet. Vår feminism handlar ju bland annat om att anställa fler undersköterskor och lärare istället för att låta pengarna gå till vinster åt giriga män som äger riskkapitalbolag, säger Seluah Alsaati, distriktsordförande för Vänsterpartiet Storstockholm.

I år arrangerar distriktets feministiska utskott två programpunkter:

Rapport från en utsåld sektor –  ett panelsamtal om arbetsvillkoren i välfärden och hur dessa villkor påverkar kvinnor
I detta samtal möts fackliga och politiska representanter för att diskutera välfärden ur ett feministiskt perspektiv. Samtalet kommer att kretsa kring en rad fackliga och politiska frågor. Hur ser vardagen ut för anställda i välfärden? Hur påverkar vinstintresse arbetsvillkoren? Vad kan man göra för att stärka kvinnors ställning på arbetsmarknaden i allmänhet och i välfärden i synnerhet? Vilken roll spelar rätten till heltid och trygga anställningar, och hur bör lagstiftningen se ut?

Medverkar gör:

☞ Ulla Andersson, riksdagsledamot (V),
☞ Feline Flodin, undersköterska och ordförande för Kommunalvänstern,
☞ Ulrika Vedin, utredare (LO)
☞ Joa Bergold, utredare (LO).
☞ Samtalsledare är Clara Lindblom (V).

Plats: Palmesalen, ABF-huset, Sveavägen 41
Datum och tid: 10 maj, kl. 10.00 – 11.15

EU behöver mer feminism

Högern och konservativa krafter dominerar utformningen av EU:s politik, och kvinnors livsvillkor försämras i den ekonomiska krisens kölvatten. Rasistiska, sexistiska, och homofoba politiska partier höjer sina röster i EU-parlamentet. Samtidigt växer motkrafterna – motkrafter som tar ett feministiskt grepp på ekonomin, demokratin, miljön och EU-politikens utformning. De feministiska krafterna arbetar modigt och träget mot strömmen. Vi kräver rätten till social och ekonomisk trygghet, bra arbetsförhållanden, kvinnors rätt till sina egna kroppar och ett liv fritt från våld.

☞ Hur kan man arbeta feministiskt i EU?
☞ Vilka är de största utmaningarna?
☞ Vilka segrar har vi vunnit?

I detta seminarium diskuterar Mikael Gustafsson, Europaparlamentariker (V) samt ordförande för EUs jämställdhetsutskott och Malin Björk, förstanamn på Vänsterpartiets lista till EU-valet feminismens utmaningar och möjligheter i EU-politiken.

Plats: Beskowsalen, ABF-huset, Sveavägen 41
Datum och tid: 10 maj, kl. 14.30 – 15.45
Arrangörer: Vänsterpartiet Storstockholm och Vänsterpartiet i EU

På forumet är det många intressanta programpunkter och något som vi vill tipsa lite extra om är en valdebatt om kvinnorna och välfärden där Jonas Sjöstedt kommer att representera Vänsterpartiet. Debatten kommer att vara kl 13.00 i Z-salen. Hela programmet kan du läsa här.

Dela den här sidan:

Kopiera länk