Ledare
Foto: Kalle Larsson

Vi får inte överlåta EU-kritiken till rasister

En byggarbetsplats i centrala Stockholm. För 190 kronor i timmen lägger Alexander kakelplattor i badrummen i de halvfärdiga lägenheterna. Bit för bit täcks cementväggen av kaklets glansiga yta. Ett kvarter därifrån ligger ett annat nybygge. Där utför Aleksy samma arbetsuppgift. Men han får ungefär halva beloppet i lön. Kanske. Så kan det se ut, när utländska löntagare utnyttjas på den svenska arbetsmarknaden. Allt i enlighet med EU-lagar och regler.

Den 25 maj går svenska folket och röstar i EU-valet. Det blir en kraftmätning mellan vänster och höger. Men det blir också en kraftmätning mellan Sverigedemokraterna och oss antirasister. LO presenterade nyligen en undersökning som visar att fler än var fjärde byggnadsarbetare sympatiserar med Sverigedemokraterna. Det är en obehagligt hög siffra. Bakom stödet döljer sig smygrasism men även hel del frustration och missnöje. Vad händer med Alexander när Aleksy jobbar för lägre lön? Kommer han få behålla sitt jobb? Det är den här sortens oro som Sverigedemokraterna hämtar näring ur och utnyttjar för sina smutsiga syften.

Men faktum är att vi inte tjänar på ett samhälle där människor ställs mot varandra. Det är inte Aleksys fel att han blir utnyttjad. Både Aleksy och Alexander skulle tjäna på att de båda hade bra lön och trygga jobb. Vi behöver inte välja mellan ett Sverige som behandlar alla som jämlikar och ett Sverige som värnar arbetsrätten.

Med vänsterpolitik kan vi få båda dessa delar. EU har bidragit till att arbetsvillkor och lönevillkor försämras. Vi accepterar inte denna utveckling. Vänsterpartiet är en röst för ett öppnare EU. Vi välkomnar att människor från andra länder kan komma till vårt land. Men vi motsätter oss att löntagare utnyttjas. Därför kräver vi att alla som arbetar i Sverige ska omfattas av svenska kollektivavtal. I EU vill vi införa ett socialt protokoll som gör att arbetstagare från andra EU-länder inte ska behandlas sämre än andra i det land där de arbetar. Oavsett om det gäller plattsättare, lastbils-förare eller sjuksköterskor.

Det vore katastrofalt om vi överlät EU-kritiken till rasister och nationalister. Därför är Vänsterpartiets roll inför valet till EU-parlamentet så viktigt. Vi arbetar både mot den höger som vill ge EU mer makt och mot de rasister som försöker profitera på EU-kritiken. Vi vill bidra till ett Europa som drivs av framtidstro och medmänsklighet. Som drivs av solidaritet istället för rädsla och sätter människors behov före vinstintresse och girighet.

EU-valet 2014 kan bli ett genombrott för Europas extremhöger. Men det kan lika gärna bli ett genombrott för oss i vänstern som utmanar dagens EU-politik. Nu är det upp till oss att se till att rätt sida vinner. ■

Dela den här sidan:

Kopiera länk