Distriktsårskonferens 2014

»En rättvis storstad är möjlig«

dåk

Inledningstal Vänsterpartiet Storstockholms distriktsårskonferens 2014
Seluah Alsaati, distriktsordförande

 

Kamrater,
En dag kommer solidariteten och rättvisan segra över girigheten. En dag kommer vi att säga att det var vi som stod på gatorna och kämpade i supervalåret 2014. Att det var vi som fällde alliansen.

Vi engagerar oss i Vänsterpartiet för att vi måste. För vi vägrar stå passiva när högern serverar våra skolor och vårdcentraler på en silverbricka till pengahungriga riskkapitalbolag. Vi tar tillbaka det som tillhör oss. Välfärden är inte till salu. Välfärden tillhör oss!

Varmt välkomna till distriktsårskonferensen 2014.

All offentlig makt utgår från folket, står det i Sveriges grundlagar. I Vänsterpartiet utgår makten från våra medlemmar. Under den här helgen kommer vi tillsammans att fatta beslut som har betydelse för Vänsterpartiet Storstockholms fortsatta arbete. Vilka är våra politiska prioriteringar under året? Vilken roll ska skolfrågor spela för oss i valrörelsen? Hur ser landstingets ekonomi ut efter 8 år med borgerligt styre? Vilka ska sitta i distriktsstyrelsen? Hur pepp är valpeppen? Alla dessa frågor och några till har vi kommit hit för att besvara.

Vänsterpartiet Storstockholm är ett distrikt på uppgång. När jag stod här och hälsade välkommen för ett år sedan sade jag att vi var 3000 medlemmar. I år kan jag lägga till mer än 800 personer till den listan. Så många fler är vi nämligen sen sist. Varmt välkommen till Vänsterpartiet, om du är en av våra nya medlemmar. Du har tagit ett stort och viktigt steg från frustration och nyfikenhet till medlemskap i Vänsterpartiet.

Ett annat viktigt steg är den från medlemskap till aktivt medlemskap. Det är vår uppgift att få fler att ta det steget. Vi behöver ringa upp varenda medlem i det här partiet och säga DU är viktig för Vänsterpartiet. Vi behöver dig i arbetet för en valseger 2014. Här får du en uppgift som passar just dig. Vänsterpartiet har inte mycket pengar men vi har desto fler eldsjälar och medlemmar. 3800 medlemmar skulle kunna innebära 3800 valarbetare. Låt oss se till att det blir verklighet.

Kamrater,
Från lugnet och naturen i länets landsbyggd, från brisen i skärgården till storstadens belamrade brus. Överallt där det finns vänsterpartister finns det röster för ett bättre samhälle.

I Södertälje har Vänsterpartiet utjämnat inkomstskillnader mellan män och kvinnor som jobbar inom samma yrkesgrupper.
I Botkyrka har vi gett alla kommunanställda rätt till heltid.
I landstinget kämpar Vänsterpartiet för att ge sjuksköterskorna bra lön och för att barnmorskorna ska bli fler.

I länets norra delar Norrtälje, Sigtuna, Vallentuna, Upplands Väsby och Upplands Bro kämpar vi mot fler privatiseringar. I Ekerö, Järfälla, Sollentuna och Österåker arbetar vi för en hållbar klimatomställning. I rika kommuner som Danderyd, Vaxholm, Lidingö och Täby jobbar vi för fler klimatsmarta hyresrätter. Sundbyberg, Solna, Stockholm, Nacka och Värmdö – kampen för en välfärd att lita fortsätter. Likaså i södra länet Nykvarn, Salem, Huddinge och Tyresö, Haninge och Nynäshamn. Vi är vassa, smarta och engagerade och vi jobbar för det vi tror på. Tillsammans är vi Vänsterpartiet Storstockholm.

Socialister och feminister,
Inte ett. Inte två. Inte tre. Utan åtta år. Så lång tid tar det att få ett förstahandskontrakt i Stockholms län enligt en rapport som vi i Vänsterpartiet tagit fram.

Robert Eriksson är 29 och bor inneboende i Farsta. Helin G. Gül är 47 år och är inneboende i ett litet rum i Akalla. De är några av alla dem som vet hur livet utan egen lägenhet begränsar.

Robert kan inte spika upp saker på väggarna eller köpa nya möbler. För rätt vad det är behöver han flytta. Sist han gjorde det behövde han slänga säng och skrivbord. I dag bor Robert tillsammans med flera andra personer. Visserligen är det folk han trivs med, men han har inte valt att dela vardagen med just dem.

Helin kan inte bestämma sin fritid själv utan måste anpassa sig till hyresvärdens planering. Hon får ingen tid för sig själv och har svårt att koncentrera sig på sina studier. Helin drömmer om att bli fri. Hon vill kunna träffa vänner på ett normalt sätt och få sitt förhållande att funka.

I högerns samhälle går marknaden före människan. De låter bostadsföretagen bygga lyxvåningar som de kan sälja dyrt till rika, i stället för att bygga hem för alla.

I Danderyd är det mer populärt att bygga golfbanor än hyresrätter. I Nacka byggs villor för 28 miljoner kronor. I Lidingö företräder alliansen en lokalbefolkning som inte vill se fler hyresrätter i sin kommun.

Vänsterpartiet arbetar för att alla ska få ett hem att trivas i. Vår bostadspolitik handlar om glädjen över att kunna sätta upp sin namnskylt på dörren när man får sitt första förstahandskontrakt. Det handlar om att kunna välja sina gardiner och plantera frön i balkonglådorna för att du vet att du kommer finnas där för att se dem blomma ut. Det handlar om att Robert, Helin och alla vi andra ska få krypa ner i vår egen säng och välja själva vem vi ska äta frukost med på morgonen.

Vänsterpartiet lämnar inte fritt spelrum till marknaden. Vi tar ansvar för byggandet, från idé till att spaden sätts i marken. Med vår politik blir det fler klimatsmarta hyresrätter, även i de rika kommunerna. Det är vänsterns samhälle. Det är en politik värd att ta strid för.

Partikamrater,
En liten pojke ännu inte lärt sig gå kryper över golvet. Han plockar upp en grön kloss och lägger den i lådan. Kryper vidare mot matsalen. Magen kurrar. Han får hjälp att sätta sig på en stol. Det är dags att äta frukost. Vad tror ni den här pojken får på sin tallrik? Mjukt bröd med ost? Gröt med ett glas mjölk? Nej. Det som servers idag är knäckebröd. Knäckebröd och vatten, närmare bestämt. Den lilla pojken har knappt har några tänder, den hårda kanten gör ont i munnen. När personalen på förskolan protesterar säger chefen ”De kan tugga med gommen, tugga med gommen så mjuknar knäckebrödet”

Det här är inte en berättelse om sekelskiftets Sverige. Det är inte ett påhittat PR trick från vänster. Det är en true-story. Förskolan Hälsan har blivit avslöjad med att servera knäckebröd och vatten till barnen samtidigt som företaget tog ut miljonvinster från verksamheten. Barn som får betala företagens vinster med utebliven mat. Vansinne, vansinne och åter vansinne. Om girighet var en sport skulle Hälsans förskola kamma hem guldmedaljen. Detta är Reinfeldts Sverige. Detta är vad som händer när vinstintresset går före omtanken om våra barn.

Många tycker som oss, vinstintresset ska bort från välfärden, några av dem går med i Vänsterpartiet. Och plötsligt händer det. Vänsterpartiet har värvat sin första riskkapitalist! I veckan gick Mattias X Lundberg som driver Athena omsorg med totalt 14 olika verksamheter inom vård och fastighetsbranschen över till Vänsterpartiet. På facebook skrev han såhär: ”Jag slutade att kämpa emot mig själv och insåg att jag vill tillhöra socialismen och att jag faktiskt inte vill vara en del av det moderatsamhälle jag alltid drömt om”.

Om en riskkapitalist kan gå över till Vänsterpartiet så kan vem som helst göra det. Fredrik Reinfeldt om du är sorgsen och ideologiskt förvirrad efter vänsterns övertag av Rosenbad kan även du byta sida. Om du omprövar hela din politik och allt du stått för, vill säga.

För vi vet att vänsterpolitik fungerar och nu förbereder vi oss för att genomföra den på fler ställen. Tillsammans målar vi om Storstockholms blå karta röd. Vi ska ersätta moderata kommunalråd med vänsterpartister. Vi ska slänga ut knäckebrödshögern och ersätta den med välfärdsvänstern. Filippa Reinfeldt ska bytas ut mot Håkan Jörnehed och Gunilla Roxby Cromvall. Vi ska ersätta Fredrik Reinfeldt med Stefan Löfven, Anders Borg med Ulla Andersson, Annie Lööf med Jonas Sjöstedt. Vi ska ersätta girighet med solidaritet. Tillsammans ska vi lyfta Vänsterpartiet i valen. Låt det bli ett heligt löfte från oss alla här idag.

Kära antirasister,
Låt mig avsluta med en dikt som jag skrev för två veckor sedan när det blev känt att nazister slagit till, den här gången i Malmö.

blod
när kniven hugger i ryggen
när kroppen faller ner
när sirenernas tjut närmar sig Kristianstadsgatan

blod
och hakkors
ungdomarna på Vasa Real

hakkors
vi som lovade varandra att aldrig glömma
det skulle inte få hända igen
jorden under våra fötter skulle vi hädanefter dela lika

men dagen efter kvinnodagen
vaknade jag till verkligheten

det var inte en uppgörelse mellan lika kålsupare
det var en naziattack

utförd av ett gäng dåraktiga män
som behövde bevisa sitt dåraktiga manliga mod
för att göra en poäng av sitt hat
mot kvinnor
flator bögar
icke-arier och andra avvikelser

blod
kniven i ryggen
toppen av ett isberg
byggt av högerextremism
vardagsrasism
sverigedemokrater och andra avvikelser

ge mig mod att trotsa vansinnet
ge mig mod att orka bära även detta
bottenlösa förakt för olikheter

hur ska jag se mina söner i ögonen och förklara att det finns människor som vill oss ont som inte vill inte ha oss här stick till ditt hemland jävla svartskalle även om vårt hemland är detta land

de kallar sig för svenskarnas parti
ändå är de allt annat än svenskarnas parti

det får vara nog nu
vi behöver inte fler hugg
fler kroppar som faller till marken
nog nu

vi är varken blonda eller blåögda men vi tänkte stanna här
för vi tar inte order från nazister

vi är födda i Akalla Afghanistan och Aleppo
vi har olika kön sexuell läggning vi talar olika språk och har olika erfarenheter av livet men tillsammans är vi Sverige

vår tro på ett bättre samhälle är starkare än ert hat
vi är den förändring vi själva vill se
häll vatten på vår eld och ni ska se att lågorna sprider sig

ni stoppar inte oss
ni tystar inte oss
inte då
inte nu
inte någonsin
vår kamp fortsätter
rasismen ska krossas

Härmed förklarar jag 2014 års distriktsårskonferens för öppnad.

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk