Ledare

Tillsammans är vi starka

På lördag är det internationella kvinnodagen. Män och kvinnor i olika delar av världen kommer att gå ut på gatorna och protestera mot orättvisor och kräva förändring. Det kommer vi att göra även i Sverige. För inte ens här, i ett av världens mest jämställda länder, är situationen godtagbar. I år riktar vi strålkastarljuset på mäns våld mot kvinnor. År 2010 anmäldes 4 093 våldtäkter där offret var en kvinna över 15 år och 166 våldtäkter där offret var en man. Mörkertalet är desto större. och inte nog med det. Alltför många gånger hör vi om friande våldtäktsmål. Vi läser om män som kommer undan ansvar, även i de fall kvinnan uttryckligen sagt nej. När vi tar oss till demonstrationen i år är det för att kräva en förändring av våldtäktslagstiftningen. Det måste framgå av lagen att det inte är tillåtet att röra en kvinnas kropp förrän hon visat eller sagt att det är okej. Det är offrets uteblivna samtycke som ska vara avgörande för om gärningsmannen begått en våldtäkt.

Ur förtryck växer motstånd. Förra året såg vi ett flertal initiativ som syftade till att uppmärksamma våldet mot kvinnor. En stor demonstration på Medborgarplatsen. Kampanjen Fatta som samlade historier om kvinnor som blivit utsatta. I sociala medier har kvinnor under hashtagen #fatta #samtycke och #mörkertalet gett sina egna berättelser om övergrepp. Syftet har varit att synliggöra övergrepp och att skaka av sig skuld och skam. Några av oss som gjort det är vänsterpartister, ni kan läsa om det här, här eller här.

Varje dag är en kamp för jämställdhet mellan män och kvinnor. Men på internationella kvinnodagen tar vi det ett steg länge. Det är dags att sätta stopp för mäns sexuella våld mot kvinnor. Därför behövs feminismen överallt. Tillsammans är vi starka!

Seluah Alsaati
distriktsordförande Vänsterpartiet Storstockholm

 

8 mars med Vänsterpartiet

Redan den 5 mars är det dags för offentligt möte med Gertrud Åström, ordf i Sveriges kvinnolobby.
Diskussion och hur vi sätter tryck på kommunen att verkställa jämställdhetsintegrering inom alla områden.
När: 5 mars, kl. 18.00-21.00
Var: ABF i Upplands Väsby (optimusvägen 12)

och den 6 mars arrangerar Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting samtalet Det behövs mer feminism i EU! med bland andra Mikael Gustafsson (V) Europaparlamentariker.
Var: Debaser, Medborgarplatsen 8, plan 2
När: 6 mars, kl 17.30
OSA gärna till [email protected] eller anmäl er på facebook-eventet.

Den 8 mars händer mycket i Storstockholm där V är med:

Träffa Vänsterpartiet Värmdö 
Var: Gustavsbergs centrum
När: 8 mars, 10:30-13:30

15:53-rörelsen – manifestation på Sergels torg
Efter kl. 15:53 jobbar kvinnor gratis. Varje dag. På Internationella kvinnodagen 8 mars samlas vi för att manifestera för Lön hela dagen – jämställda löner.
Talar gör bland annat Ida Gabrielsson (V).
Var: Sergels torg
När: 8 mars, 15.00

8 marskommittén – demonstration
I år demonstrerar 8-marskommittén under parollen Makten över våra liv! Vi demonstrerar för rätten till lika lön, för ett gränslöst systerskap och för rätten till våra kroppar. Vi samlas i år klockan 18.00 på Mariatorget och kommer att gå till Medborgarplatsen. Talar gör bland annat Rossana Dinamarca, riksdagsledamot och feministisk talesperson för Vänsterpartiet.
Var: Mariatorget
När: 8 mars, 18.00

 

Dela den här sidan:

Kopiera länk