Hem för alla

Hellre guldkant till alla än Silverlife för de välmående

Guldkant för allaSilverlife – det är namnet på de nya lyxboenden som riktar sig till äldre som har råd att betala för sig. Igår avslöjade SVT på planerna att bygga hem i Sollentuna, Upplands Väsby och Nacka. Dessa borgerliga kommuner är utvalda eftersom de har särskilt god inställning till vinstdrivande företag inom välfärden. Verksamheten är skattefinansierad, men det ska gå att köpa till olika tjänster. Till exempel ska de som har råd få köpa rostbiff till lunch medan andra får nöja sig med korv.

Silverlife – det är namnet på de nya lyxboenden som riktar sig till äldre som har råd att betala för sig. Igår avslöjade SVT på planerna att bygga hem i Sollentuna, Upplands Väsby och Nacka. Dessa borgerliga kommuner är utvalda eftersom de har särskilt god inställning till vinstdrivande företag inom välfärden. Verksamheten är skattefinansierad, men det ska gå att köpa till olika tjänster. Till exempel ska de som har råd få köpa rostbiff till lunch medan andra får nöja sig med korv.

Det här sticker givetvis i ögon för många av oss. Nu tas ännu ett kliv åt fel håll, från tanken på ett solidariskt samhälle som är lika för alla, till ett samhälle där den starkes rätt får råda. Självklart är det inget fel i att våra äldre får äta rostbiff och unna sig andra härliga saker. Problemet är när vissa får göra det medan andra inte får det. Systemet med tillägstjänster finns redan idag inom privata alternativ inom äldreomsorgen. Med Silverlife blir det en uttalad affärsidé att göda de redan välmående.

Vi kommer alla att bli gamla. Vi vill alla bli behandlade med värdighet, äta god mat och ha meningsfulla liv. Därför är det fel med ett system som bygger in orättvisor och klyftor i den gemensamma äldreomsorgen. För vad händer på sikt om äldreboendena blir för fokuserade konsumtion av tilläggstjänster? Jo, det riskerar att pressa ner standarden för de tjänster som ingår i basutbudet. På sikt riskerar vi att tappa intresset för att upprätthålla en bra och generell välfärd för alla.

Vänsterpartiet vill att alla ska ha rätt till en välfärd att lita på. Våra sista år i livet är inte till Salu. Vi vill att det ska finnas så pass mycket bra personal så att vi alla kan få en god äldreomsorg som är anpassad just efter våra behov. Oavsett om det behovet är att ta en promenad i vårsolen eller spela piano.

Vi vill inte att några ska leva med silverkant medan vi andra får leva medelmåttigt. Vi har alla rätt till en guldkant i vardagen.

 

Seluah Alsaati, ordförande Vänsterpartiet Storstockholm

 

Lyssna till Vänsterpartiets Eva Olofsson som debatterar frågan i Studio Ett på P1.

Dela den här sidan:

Kopiera länk