Nyheter

Kvinnor i toppen på vänsterns landstingslistor

Vänsterpartiets valberedning för landstingslistorna presenterar idag sina förslag för Stockholms län. De tre listorna, en för norra länet, en för södra och en för Stockholms stad, toppas samtliga av kvinnor.

– Det är glädjande att vi som ett feministiskt parti toppar våra landstingslistor med tre starka kvinnor. Jag ser fram mot att få arbeta med dessa kunniga kvinnor i valrörelsen och kommande mandatperiod. Vi har stora utmaningar –  inte minst inom vården – att ta itu med, säger Håkan Jörnehed som är landstingsråd i opposition och själv står som tvåa på listan i Stockholms stad.

Gunilla Roxby Cromvall som idag är gruppledare i landstinget toppar Stockholmslistan.

– Som trafikpolitiker tänker jag fortsätta att jobba hårt för att utveckla kollektivtrafiken och minska trängseln. Det är också den bästa insats vi kan göra för att få ner klimatutsläppen och förbättra luftkvaliteten i länet, säger Gunilla.

Listan för norra länet toppas av en nykomling. Feline Flodin från Upplands Väsby, 33 år, ensamstående mamma och timvikarie i vården.

– Det känns mycket hedrande och roligt att vara föreslagen i topp på listan. Det är inte så många politiker som har mina erfarenheter av timvikariat, men det är tyvärr en erfarenhet som delas av alldeles för många offentliganställda. Jag vill att landstinget ska vara en bra och trygg arbetsgivare, då kommer också kvaliteten på vår sjukvård att öka, säger Feline.

I söder föreslås Pia Ortiz Venegas från Rönninge i topp. Pia är kommunpolitiker i Salem och har även suttit som ersättare i Landstingsfullmäktige under den nuvarande mandatperioden och framförallt arbetat med färdtjänst och tillgänglighetsfrågor.

– Rätten att själv avgöra när och vart man behöver resa ska gälla alla i kollektivtrafiken, även de som behöver använda färdtjänst. En annan viktig fråga är att hälso- och sjukvården inte får fortsätta att vara en marknad på vårdgivarnas villkor – vården ska finnas där den behövs mest – därför måste mer resurser flyttas  från Stockholms innerstad ut i södra länet, säger Pia.

En annan nykomling på valbar plats är Ifrah Degmo-Mohammed från Tensta. Hon föreslås som trea på listan i Stockholms stad.

– Jag är glad och stolt över att föreslås att representera Vänsterpartiet i landstinget. Jag tycker att det är jätteviktigt att driva en politik med mindre byråkrati och med ett mer medmänskligt synsätt på de svaga och sjuka. Då bra vård med goda kvalitéer oavsett plånbokens tjockhet är grund för människans välbefinnande, säger Ifrah.

Dick Urban Vestbro har varit sammankallande i den valberedning som nu lägger fram sina förslag.

– Det känns bra att lägga fram listor som tydligt visar Vänsterpartiets prioriteringar. Vi har 15 kvinnor och sju män på valbara platser, dessutom flera med utomeuropeisk  bakgrund, fackligt aktiva och flera nya unga kandidater, säger Dick Urban. Förslaget är taget av en enig valberedning.

Förslagen till listor:
Tre listor: Förslag SLL 3 listor PM
Tolv listor: Förslag SLL 12 listor PM

Dela den här sidan:

Kopiera länk