Event

Bostadskampanj på Medborgarplatsen

Den 10:e september drar en bostadskampanj igång på Medborgarplatsen. Hyresstopp är temat för dagen, vårt krav är att hyran i allmännyttan inte ska höjas de närmaste två åren. Allmännyttan har konsekvent missgynnats under de senaste årens bostadspolitik, nu är det dags att återigen satsa på en solidarisk och social bostadspolitik.

Kampanjen kommer att fortsätta även den 11e och 12e men då i en annorlunda konstellation tillsammans med Ung Vänster.

På plats kommer vi att ställa upp ett tält på Medborgarplatsen. Till tältet har vi bjudit in aktörer för samtal och debatt; Hyresgästföreningen, Linjalen, Alby är inte till salu, SSSB, studentorganisationer, forskare, politiker, arkitekter och många fler. Vi kommer även att ha utställningar och musiker på plats samt andra roliga saker, som till exempel ett rum som visar hur lite som får plats med alliansens bostadspolitik.

Till denna dag vill vi att alla som brinner för en ny bostadspolitik kommer dit för att lyssna, prata, ge idéer och få förhoppningar.

 

Den 10 september på Medborgarplatsen

Dagen leds av Sebastian Wiklund och Ann-Mari Engel

10.30 Uppstart

11.00-11.30 Hyresstopp, bygg billigt, bygg mer! Så inleder vi valrörelsen.

Medverkande: Amineh Kakabaveh (V) riksdagsledamot, Ann Mari Engel (V) ledamot Stockholms stadshus AB med flera.

11.50-12.00 Britt Louise Tillbom läser Jenny Wrangborgs dikt: Stockholm

12.00-13.00 Har vi råd att bo kvar efter pensionen? I samband med pensionen får vi mindre pengar i hushållet samtidigt blir det allt dyrare att bo i Stockholm. Vidare är många av stadens fastigheter inte anpassade efter de behov som finns för äldre.

Medverkande: Marianne Ramström ordförande Vänsterpartiets pensionärsklubb.Helene Ahlberg, journalist på tidningen Bofast.

13.00-14.00 Hållbar stad på riktigt – bildvisning med tillhörande berättelse

Medverkande: Janne Strömdal. Arkitekt och medverkande i Vänsterns klimatnätverk. Tidigare landsting- och riksdagsledamot för Vänsterpartiet.

14.00-15.00 Bostadssituationen för studenter. Vad är det som gör att det inte byggs tillräckligt med studentbostäder. Varför blir de så dyra? Det talas också om sämre tillgänglighet och lägre bullernorm för studentbostäder. Vilka val ställs vi inför och hur vänder vi den utvecklingen med Vänsterpolitik?

Medverkande: Chris Österlund VD Stiftelsen Stockholms studentbostäder, Amineh Kakabaveh (V) riksledamot och Maria Hannäs (V) stadsbyggnadsnämnden.

15.00-15.45 Hyresgästföreningens ordförande i Stockholm Greger Björkengrenintervjuas av Lars-Erik Backman. Tidigare bostadsreporter på Dagens Eko – nu styrelseledamot för Vänsterpartiet i Familjebostäder.

15.45-16.45 Visning av filmen Maria farväl skapad av Sofia Priftis  och Linus Hartin, arkitekter. Efter filmen följer ett samtal med filmare Linus Hartin som även är arkitekt. Han kommer även att få sällskap av en annan person som vi presenterar senare.

Under 1990-talet omvandlades huset till ungdomsbostäder och har sedan dess gett ett drygt tusental ungdomar en ingång till bostadsmarknaden. Om du var under 28 år gammal och stod i Stockholms stads bostadskö så kunde du få hyra en bostad under max fyra år på Maria Ungdomsbostäder mitt på Södermalm. Nu rivs det. Maria farväl diskuterar Stockholms utveckling, segregation och rätten till bostad.

16.45-17.15 Stand up! Pernilla Hammargren pratar om boende, familjeliv och lite annat.

Pernilla Hammargren turnerade under 2013 med Pride Comedy och uppträtt på bl.a Westpride och Stockholm Pride. Gjort radio i P3´s Humorhimlen med feministiska Humormaffian och IRL. Gör filmade inslag i live talkshowen Moa Svan med Gäster

17.15-18.15 Berättelser om motstånd mot den allt aggressivare bostadspolitiken.

Alby är inte till Salu har i år fått stor uppmärksamhet för sitt motstånd men motarbetats hårt av den politiska majoriteten i Botkyrka kommun.

Linjalens lokala hyresgästförening har flera gånger tampats med ombildningar och byggt upp strategier för att stå emot omvandlingskonsulterna och syna deras argument och möta deras juridiska överträdelser.

Medverkande: Emma Dominguez från nätverket Alby är inte till salu och Johan Johansson från Linjalens hyresgästförening.

18.15-18.30 Johan Johansson, musiker och sångare spelar ett par sånger. Tidigare frontperson i punkbandet KSMB.

Den 11 september i Björns trädgård

Förmiddagen leds av Sebastian Wiklund och Ann-Mari Engel

11.00-12.00 Bygg för tillgänglighet

Medverkande: Eva Björklund, arkitekt och sakkunnig om tillgänglighet och Ingrid Dalén ordförande för rådet för funktionshinderfrågor i stadsbyggnadsnämnden.

12.00-13.00 Hur kollektivtrafiken möjliggör en tätt och hållbar stad!

Medverkande: Gunilla Roxby Cromvall, gruppledare för Vänsterpartiet i Landstinget.

Den 12 september i Björn trädgård

Förmiddagen leds av Sebastian Wiklund

12.00-13.00 Bostad för kvinnor i utsatta situationer

Medverkande: Eva Gussing, Riksförbundet för hjälp åt läkemedelsmissbrukare.Jackie Nylander (V) socialnämnden. Ann Hilmersson. Administrativ chef. SHIS bostäder.  

Dela den här sidan:

Kopiera länk