Event

Den nya lagen för bostadsmarknaden – två år senare

boende2Onsdagen den 22 maj, kl. 18.30 fortsätter Vänsterpartiet i Stockholms stad de bostadspolitiska seminarierna på Tribunalen med en kväll om ”allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag” – den lag som bestämmer handlingsutrymmet för allmännyttans bolag. Den nya lagen kom till på initiativ från Hyresgästföreningen och SABO efter att den borgerliga regeringens utredning om marknadshyror stoppats i papperskorgen. Allmännyttan ska nu drivas efter ”affärsmässiga principer”, med ett ”allmännyttigt syfte”. Samtidigt avskaffades allmännyttans hyresledande position till förmån för att alla förhandlade hyror utgör bruksvärdet. Lagen trädde i kraft 2011, vad har hänt sedan dess? Vad är lagens effekter på hyrorna, allmännyttans agerande gentemot hyresgästerna och Hyresgästföreningens ställning?

Onsdagen den 22 maj, kl. 18.30 fortsätter Vänsterpartiet i Stockholms stad de bostadspolitiska seminarierna på Tribunalen med en kväll om ”allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag” – den lag som bestämmer handlingsutrymmet för allmännyttans bolag. Den nya lagen kom till på initiativ från Hyresgästföreningen och SABO efter att den borgerliga regeringens utredning om marknadshyror stoppats i papperskorgen. Allmännyttan ska nu drivas efter ”affärsmässiga principer”, med ett ”allmännyttigt syfte”. Samtidigt avskaffades allmännyttans hyresledande position till förmån för att alla förhandlade hyror utgör bruksvärdet. Lagen trädde i kraft 2011, vad har hänt sedan dess? Vad är lagens effekter på hyrorna, allmännyttans agerande gentemot hyresgästerna och Hyresgästföreningens ställning?

Martin Hofverberg går igenom utfall och tendenser, följt av en panel som utifrån sina positioner i parlamentariska församlingar, allmännyttiga bolag och hyresgästförening berättar om vad lagen förändrat – och vilka möjligheter det finns att gå framåt.

Medverkande i panelen:
Ann-Margarethe Livh, gruppledare Stockholms stadshus och vice ordförande i allmännyttiga Familjebostäder (v)
Nooshi Dadgostar, vice ordförande i Botkyrkabyggen (v)
Katarina Kalavainen, ledamot i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation för Familjebostäder

Moderator: Clara Lindblom

Efter panelen blir det ett öppet samtal med publiken – hur ser situationen ut för hyresgäster och lokala rörelser? Vad kan vi göra tillsammans, hur kan vi hjälpas åt?
Kvällen avslutas med mingel och bar.

Länk till Facebook-eventet: https://www.facebook.com/events/160398857463143/

Var? Teater Tribunalen, Hornsgatan 92 (klicka här för karta)
När? Den 22 maj, kl. 18.30

Arr: CMS och Stockholmsvänstern

Kopiera länk