1 maj

”… ska solen stråla mera klar!” En kort rapport från Vänsterpartiets 1:a maj-firande i Stockholm

LaMano13a

Solen strålade, med något undantag, under hela 1 maj i Stockholm. Redan på morgonen, när manifestationen till minne av stupade kamrater i Spanska inbördeskriget, inleddes var himlen klarblå och solen strålade som att det inte fanns någon morgondag. Manifestationen genomförs årligen till minne av de frivilliga som åkte till Spanien under inbördeskriget för att försvara demokratin och bekämpa fascismen.

Aktiviteterna på Medborgarplatsen var i full gång redan tidigt på morgonen och när klockan slog 12 och samlingen inför demonstrationen mot Kungsträdgården skulle starta var Medborgarplatsen full och tal av VSF, Ung Vänster och Vänsterpartiet hölls. Dessutom spelade gruppen Randiga Rut politisk pop och höjde stämningen ytterligare. I den 10 000 deltagare stora demonstrationen gick Vänsterpartiet Storstockholms alla partiföreningar, Ung Vänster Storstockholm, alla branschföreningar och ett stort internationellt block med Latinamerikanska organisationer i täten.

Väl framme i Kungsträdgården anslöt många fler för att lyssna på tal av Elin Melander, förbundsordförande för Vänsterns studentförbund, Johanna Granbom, distriktsordförande i Ung Vänster Storstockholm, Seluah Alsaati, ordförande för Vänsterpartiet Storstockholm och sist men inte minst Vänsterpartiets vice ordförande tillika ekonomisk-politisk talesperson; Ulla Andersson. Hon poängterade att det är arbetslösheten som är den stora frågan och att Vänsterpartiet har lösningar som kan sätta folk i arbete. Bland annat skulle Vänsterpartiets förslag om stora satsningar på välfärdssektorn ger många fler jobb åt kvinnor. Satsningar på äldrevård och barnomsorg ger också möjlighet för fler kvinnor att ta ett jobb. Seluah Alsaati höll ett bejublat tal som avslutades med en egenskriven dikt som du kan läsa här.

Den strålande dagen avslutades med att ANAYE (som du kan läsa en intervju med här) brände av några underbara dansanta låtar till publikens stora glädje.

Inte bara i Stockholm utan också i Göteborg och Malmö slogs rekord i antalet deltagare i Vänsterpartiets 1 maj-tåg. Vänstern är på väg framåt och det syns i hela landet. Tack för att du deltog i Sveriges största 1:a maj-firande. Nästa år blir vi ännu fler! Om du ännu inte är medlem i Vänsterpartiet, ta chansen nu och gå med för att tillsammans med andra förändra samhället i mer rättvis riktning för socialism och människovärde. Klicka här för att gå med i Vänsterpartiet.

Nedan följer bilder från 1:a maj i Stockholm, tagna av Anna Herdy. Villd du se fler bilder, gå in och titta i vårt album på Facebook, genom att klicka här.

 

IMG_0085 IMG_0087 IMG_0091 IMG_0095 IMG_0112 IMG_0114 IMG_0116

IMG_0087 IMG_0091 IMG_0095 IMG_0112 IMG_0114 IMG_0116

 

 

Kopiera länk